Последователност при ремонт на апартамент

5/5 - (1 vote)

Когато подготвяте ремонт на апартамент, трябва правилно да планирате последователността на дейностите. Отделните етапи на работа не трябва да се застъпват, за да не си пречат. Така ще избегнете повторно извършване на вече завършена работа и ще намалите времето и разходите за ремонт.

За последователността при ремонт на апартамент

Концепцията за ремонт на апартаменти е толкова обемна и разнообразна, че не е възможно да се говори за универсален набор от строителни и довършителни работи, приложими към всички видове ремонти на апартаменти. Най-трудоемкият набор от ремонтни дейности се очаква при нова сграда (често се използва изразът „завършена по БДС“) без довършителни работи и при основен ремонт на апартамента.

По-малък по обем набор от дейности може да е необходим при козметични или сезонни ремонти. Въпреки това, независимо от вида на ремонта, обичайно е да се следва определена последователност, така че да не се налага например прокопаване на канал за тръба в току-що измазана и боядисана стена.

Каква е последователността при ремонта на апартамент

Най-общо могат да се дефинират следните групи работи:

 • Демонтажни работи;
 • Строителни дейности;
 • Работа, свързана с полагане и/или подмяна на инсталации;
 • Бояджийски работи;
 • Довършителни работи;
 • Монтаж на стационарни уреди и други изделия.

Демонтажни работи

Разбираемо е, че демонтажните работи, които неизбежно съпътстват повечето ремонти, са най-мръсният и шумен етап от ремонта. Дори и да не разрушавате стени или подменяте водопроводните инсталации в апартамента, определено ще трябва да премахнете старите тапети, да почистите таваните, да отстраните захабеното подово покритие и да смените дограмата. Най-мащабните демонтажни работи са по време на основен ремонт с преустройство.

При работата по демонтажа най-общо могат да се разграничат четири етапа:

 • Демонтажни работи на ВиК и ел.инсталациите;
 • Демонтажни работи при смяна на дограма;
 • Отстраняване на стари стенни/подови покрития или настилки;
 • Премахване на стари довършителни работи на стени, тавани, коридори, баня, кухя и др.

Това разделение е донякъде условно и е свързано с количеството строителен и друг отпадък, който ще трябва да се извози. В съвременната реалност извозването на отпадъците не е проблем, но е разумно с това да се заеме наетата строителна фирма или екип.

Строителни работи при ремонт на апартамент

Строителните работи по време на ремонт на апартаменти обикновено включват монтаж на нови прегради, монтаж на нова дограма, монтаж на гипсокартонени конструкции, полагане на замазка и саморазливни подове, фаянс, теракот… Списъкът им може да е по-къс или по-дълъг. Работата също не е чиста, но не е и толкова мръсна като при демонтажа.

Полагане и/или подмяна на инсталации

Тук най-често имаме предвид:

 • Прекарване на нови ел. инсталации в апартамента;
 • Полагане и присъединяване на нови водопроводни тръби;
 • Преместване на отоплителни радиатори;
 • Монтаж на водомер и на допълнителни елементи към нов водопровод (например водни филтри, спирателни кранове, водопроводни колектори и др.).

Модерният ремонт на апартаменти се характеризира със скриване на всички тръби и кабели, най-често в стените или пода. За тази цел  трябва да се направят специални канали. Разумно е това да се извърши още на етапа на демонтиране.

Бояджийски работи

Няма как да кажем, че боядисването е много чисто. При шпакловката на стени и тавани се работи със строителни смеси и разтвори, както има и процеси на шлайфане. Отделят се прах и други и строителни отпадъци, за които трябва да сте подготвени.

Довършителни работи

Най-приятният етап от ремонта на апартамента. Всички предишни етапи, които могат да се нарекат подготвителни, се превръщат във визуално осезаема форма и вече виждаме резултатите от ремонта. Може би ще се наложи да се пипне тук-там: да се запълнят фуги, да се положи още една ръка боя…

Монтаж на стационарни уреди и други изделия

За окончателно приключване на работата остава само да поставите ел.контакти, ключове, осветителни тела, смесителни батерии, душове, моноблок… А също да монтирате и свържете стационарните домакински уреди по местата им. Следват пробите дали всичко работи нормално. Накрая идва и финалното почистване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.