Постоянната работа с компютър може да доведе до късогледство

Гласувайте (1-5)

Работата ми е свързана с постоянно ползване на компютър. Понякога ме се налага да работя непрекъснато пред  монитора и това доста ме изморява. От известно време започнах да чувствам бърза умора и тежест в зрението си. Първоначално не обърнах внимание, но постепенно започнаха да се появяват обезпокоителни признаци на късогледство.

Забелязах, че след като дълго съм се взирал в монитора, щом вдигна поглед виждам околните, по-далечни предмети размазано. Първоначално си взех едни овлажняващи капки за успокояване на очите при работа с компютър. За съжаление те имаха слаб ефект. Затова реших да отида на лекар. След прегледа с обичайната таблица, офталмологът реши да ме прегледа и със специален апарат. Той констатира че съм развил начална, по-лека форма на късогледство.

Специалистът ми обясни, че с апарата може да види в каква степен е увредена роговицата на ретината на окото. Научих, че при късогледство роговицата на ретината е с неправилна форма и има аномалия. В следствие на тази деформация достигащия до нас сноп светлинни лъчи се пречупва хаотично и неправилно пред ретината на окото. Научих също така, че неправилното пречупване на светлината зад ретината на окото се нарича далекогледство.

Докторът ми разказа, че в съвременния свят все-повече хора са засегнати от късогледство. От късогледство страдат най-вече образованите и начетени хора, поясни той. Аз му обясних че работата ми е свързана именно с непрекъснато четене, писане и взиране в монитора на компютъра. Лекарят заключи, че вероятно в следствие на постоянната умора на зрението съм получил начална форма на късогледство. Той установи, че имам късогледство в лека форма от 1,5 диоптъра. Затова реши да ми изпише носенето на подходящи очила срещу късогледство.

Очилата имат специални коригиращи лещи и са предназначени за работа с компютър. Разбрах, че трябва да нося тези очила само докато чета книги или работя пред монитора. Те предпазваха от по-сериозно увреждане на зрението. Много хора подценяват ранните признаци за късогледство и посещават лекар когато увреждането  вече е в по-напреднал стадий. Знаех че трябва задължително да си сложа предписаните очила, защото ползването на овлажнителни капки при късогледство не помага.

Беше ми обяснено, че при късогледство  е много важна профилактиката, защото не лекувано заболяването може да прогресира. От приятели се осведомих, че при късогледство е добре да се прави своеобразна гимнастика на очите. Също така научих, че засегнатия от късогледство при работа с компютър трябва да прави чести почивки от 10-15 минути на всеки един час. Когато посетих специализиран магазин за оптика, разбрах че освен очила за коригиране на късогледство могат да се носят и лещи – http://www.luxorclinic.com/short-sightedness-correction.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.