Почистване и поддържане на кожени седалки за кола

Гласувайте (1-5)

Как правилно да почистваме и поддържаме кожени седалки за кола? Въпреки, че на пръв поглед кожените седалки за кола изглеждат трудни за повреждане, неправилното им почистване (или достатъчно честото такова) може да доведе до износване, последвано от скъпи ремонти.
Индустрията за грижа за автомобилите би искала да ви накара да повярвате, че имате нужда да ви продаде поне пет различни продукта, за да се погрижите за вашите кожени седалки за кола. Но реалността е, че редовното почистване и с един, но правилно избран продукт, винаги ще бъде достатъчно.

Ключът е никога да не им позволявате да се замърсят толкова, че да се нуждаят от основно почистване. И това е така, защото не почистващият препарат съсипва седалките, а натрупаната мръсотия, която действа като абразив всеки път при сядане в колата.

Хората, проявяващи интерес към  интериорен и екстериорен детайлинг на автомобили може би знаят, че днес, ако карате сравнително нов модел кола – например, произведена през последните 10 – 20 години, а понякога и повече, вашите седалки не са тапицирани с чиста кожа (скъпарските модели правят изключение). Вместо това кожената седалка е покрита с много тънък филм от винил (или пластмаса), предназначен да защитава повърхността.

Което прави нещата много по-прости, нали?

Сега всичко, от което се нуждаете, за да почистите кожените си седалки, е един продукт. И той не трябва да е специфично подбран за кожа, защото всъщност не почиствате кожата, а покритието върху нея.

Да преминем към същинското почистване.

Ако автомобилът не е чистен дълго време, и особено ако е каран в условия на прах с отворени прозорци, със сигурност праховите частици са се настанили удобно навсякъде. Ето защо се препоръчва като първа стъпка да започнете с почистването му посредством прахосмукачка (на пазара ще откриете много модели, включително и такива, захранвани от акумулатора на колата).

После вземете микрофибърна кърпа и я сгънете на четири. Напръскайте почистващия препарат върху кърпата и започнете бърсането. Особено внимание трябва да отделите на кожените подлакътници – през топлите месеци те често попиват немалко пот.

Прилагайте известно усилие, но не прекалявайте. Ако седалките не са били почиствани дълго време, ще трябва да направите няколко минавания за постигане на задоволителен разултат. След това използвайте суха кърпа и избършете останалата влага. При необходимост повторете тези действия няколко пъти за всяка част от седалките.

С този метод трябва да сте готови за около половин час. Е, понякога и повече.

Не пропускайте да правите това редовно. Кожата, особено жълтокафявата или кремавата на цвят, се замърсява лесно, особено ако карате колата си всеки ден.

Прилагането на този режим на почистване приблизително веднъж месечно би трябвало да гарантира, че вашите кожени седалки за кола ще изглеждат добре години наред.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.