Поуките от земетресението в Перник

Гласувайте (1-5)

Ситуацията в Перник след трусовете показва, че застраховането на частни имоти срещу природни бедствия, в т.ч. и земетресения, е по-скоро изключение, отколкото практика в България. Оказва се, че гражданите очакват компенсиране предимно от държавата. Напразно. Потърпевшите не срещат обещаната подкрепа, защото няма нито регламент, нито достатъчно финанси за такова безвъзмездно обезщетение. Появи се и друга дилема – тези, които все пак имат застраховка, ще получават ли и помощ от държавата. В крайна сметка потърпевшите чакат вече шести месец пари, хората недоволстват, и стана ясно, че да се надяваш на хазната, е напразно. Взаимните обвинения между централната и местната власт потвърждава една тенденция, която не е свързана само с кризата. Тя е, че институциите си прехвърлят отговорности. В крайна сметка изводът е, че застраховането на жилищата, в случая срещу земетресение, щеше да спести на перничани всички сполетяли ли ги впоследствие проблеми.

В България делът на хората, които въобще имат имуществена застраховка, е не повече от 7%. А колко от тях имат покрит риск срещу земетресение е отделен въпрос. В Турция застрахованите жилища са 30%, въпреки че там има задължително имуществено застраховане, във Франция то не е задължително, но застрахованите частни имоти са над 90%. Все пак и в Перник имаше хора, които бяха застраховали сградите си. Данните на водещи застрахователи сочат, че на пострадалите перничани са изплатени общо 5-6 милиона лева, като се има предвид, че няма изцяло разрушени сгради, а само частични щети.

Как да направим така, че хората да живеят в по-голяма сигурност и да извлечем поуки от сегашните несгоди? Дни след първия голям трус в Перник министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова изказа идеята за задължителната застраховка срещу природни бедствия. И в момента общините са задължени от закона да застраховат имотите си, но без да определят обхвата на рисковете. Предложената от Павлова мярка цели по-безболезнено преодоляване на щетите. Съществува и идея за задължителното застраховане на частните сгради, както е например в Турция и Румъния. В Асоциацията на застрахователите обаче няма еднинно мнение по този въпрос. Според специалистите липсва доверие и потребителска култура на българина към застраховането. Според тях за управление на катастрофичния риск е нужна национална стратегия, подобно на други страни, където се ползват различни модели на сътрудничество между застрахователи, общество и държава.

Можете да изчислите колко ще струва застраховката на вашето имущество с калкулатора на застраховка имущество създаден от сайта за оналйн застраховане www.getins.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.