Предимства и недостатъци на диета по Зоната

Гласувайте (1-5)

Зоновата диета, създадена от д-р Бари Сиърс, се основава на консумация на храна при спазване на правилно съотношение между въглехидрати, мазнини и протеини. Според д-р Сиърс, прилагането на предварително изчислените съотношения ще помогне да се контролират нивата на инсулин, което от своя страна ще ускори процеса на изгаряне на мазнини в тялото ни.

Същността на тази диета е, че дневният прием на калории се разделя в съотношение 40/30/30. Така 40% от дневния прием на калории трябва да се състои от въглехидрати, 30% от дневния прием – от протеини, а останалите 30% трябва да бъдат съставени от мазнини. Количеството изядена храна също е важен фактор в тази диета и хората, които я прилагат, се насърчават внимателно да преценяват и контролират порциите си храна.

Въпреки че тази диета не изключва въглехидратите, тя изисква 40% от богатите на въглехидрати храни, които се консумират всеки ден, да съдържат т.н. „здравословни“ въглехидрати, като тези в плодовете и зеленчуците. Любителите на хляб и тестени изделия ще бъдат разочаровани да разберат, че диетата изисква избягване на нишестени въглехидрати като тези, които се съдържат в хляба и тестените изделия.

Има както предимства, така и недостатъци на зоновата диета, някои от които сме се постарали да изброим по-долу.

Предимствата включват:

  • Диетата учи на добри хранителни навици като контрол на порциите и намаляване на захарта.
  • Диетата позволява храна, богата на плодове и зеленчуци.
  • Спазващите диетата съобщават, че желанието за консумация на преработени въглехидрати започва да изчезва след няколко дни.
  • Тази диета може да помогне за бърза загуба на тегло, например по случай специален повод.

От друга страна, недостатъците на тази диета са:

  • Бърза загуба на тегло: въпреки че това е посочено като предимство, повечето лица, провеждащи диети знаят, че бързата загуба на тегло често е последвана от бързото му  възстановяване!
  • Тази диета не е практична за много хора; някои съобщават, че е трудно тя да се съвмести с техния начин на живот.
  • Тази диета може да бъде скъпа за спазване.
  • Ограниченията на диетата могат да доведат до недостиг на някои ценни витамини и минерали.
  • Резултатите от тази диета може да се проявят след продължително време.

Критичните отзивите от много хора, които са били на диета по Зоната, се отнасят главно до времето и усилията, необходими за определяне на порции и съотношения. Изглежда, че спазването на диетата отнема време и не е много практична за хора, които водят динамичен и натоварен начин на живот. Добър избор в случая е да се доверят на предварително изготвен план с примерно меню по Зоната.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.