Преместване на пчелните семейства в пчелина през пролетта, лятото и есента

Гласувайте (1-5)

Обединяване на пчелни семейства в пчелина през активния сезон е неотложна необходимост при използване на интензивни технологии на пчеларстване. Приближаването на предстоящото за присъединяване семейство към кошера, в който искаме да го присъединим, по 50 см на ден, е бавно и неприемливо. По-бързо и лесно е като от старото място най-напред се прехвърля целия плодник, като внимаваме да пренесем всички пчели от стария кошер на новото място. На старото място спускаме магазинни рамки в плодника.Цялата операция се извършва преди свечеряване – в никакъв случай не преди обяд. Върналите се стари пчели установяват промените и липсата на майката. Настъпва стрес – пчелите напълват гушките си с мед и се успокояват върху питите. Привечер преместваме успокоените пчели на новото място заедно с магазина /корпуса/.
През нощта, попадайки в спокойната обстановка и при познатото гнездо и майка, пчелите се освобождават от меда и от сутринта излитат на работа от новото място.
По време на преместването входовете на кошерите остават отворени. При лошо време резултатите от преместването не са добри.
Добри резултати се постигат при приложението на препоръчвания способ от Мичо Дочев от Карлово. За да не се връщат пчелите на старото място при пренасяне на близки разстояния, се прави следното приспособление. Изработват се две летвички със ширина 4 см, дебелина 0,5 см и дължина 25 см. Сковават се Г-образно, като отстрани се заковават къси летвички. На едната от страните се пробиват 5 дупки с диаметър един см. Вечер, след прибиране на пчелите, семейството се премества и се поставя на прелката му скованото приспособление. Сутринта пчелите установяват променената обстановка и се преориентират към нея. Приспособлението стои три дни и се маха. Потърсилите пчели старото място, се връщат на новото.
Описания начин прилагам няколко години и резултатите са добри.
Радионов и Шабаршов в книгата си „Ако имате пчели“ препоръчват следния начин на работа, за да се предотврати връщането на пчелите на старото място след обединение. В края на деня, след прибирането на пчелите, кошерът със семейството, към което е решено да бъде присъединено осиротялото семейство, се отмества. На неговото място се слага празен кошер и към прилетната му дъска се поставят дъсчици. Донася се кошерът с безматочното семейство. В разпалената пушалка се насипва щипка тютюн и с тоя пушек се подпушват пчелите и от двата кошера. Под действието на тютюневия дим пчелите се насмукват с мед, а димът ги замайва леко. След кратка пауза пчелите се изтръскват върху дъсчиците подред от двата кошера. Смесвайки се, те постепенно навлизат в празния кошер. Насочват се и с пушека. Гнездото им се комплектува от питите на нормалното семейство и ако е нужно, с пити с мед от ликвидираното семейство. Този начин на обединение се сечи за сигурен. Той изключва връщането на пчелите по старите им места. Рефлексът им за място очевидно се заличава под влиянието на замайващия дим. Използват се и гъбите „пърхутки“, които имат също упойващо действие. Една супена лъжица изсушени и стрити гъби, поставени в добре разпалена пушалка, замъгляват и изтриват ориентационните способности при подпушване. Прилага се в следните случаи:
1.    При преместване на семейства в друг кошер на пчелина.
2.    При заселване на нуклеуси.
3.    При придаване на майки. Пчелите приемат новата без спомен за старата. Използва се и при придаване на майки в търтовъчни семейства.
4.    При кражби – подпушеното крадливо семейство прекратява кражбата.
Престоялите на студено и без храна пчели не се връщат на старото място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.