Проклятия пазят книгите през Средновековието

Гласувайте (1-5)

Преди много години писарите били тачени от обществото, защото те били хората, благодарение на които книгите достигали до масовия читател. Но техния живот никак не бил лек. Преписването на книгите им коствало много  усилия. Освен че трябвало да стоят прегърбени часове наред, изписвайки всяка една буква внимателно и красиво, били принудени да жертват и здравето си. Писарите страдали от депресия, имали сериозни изкривявания на гърба, болка в ребрата, бъбреците и постоянна умора, която направо ги смазвала.

Днес  ролята на писарите е иззета от издателствата, а в онлайн книжарница Загадката можете да намерите книги за всеки вкус.

Но нека продължим с нашата история. Писарите полагали неимоверни усилия да запазят книгите за следващите поколения и било съвсем нормално да ги защитят по някакъв начин.  Те не били воини с нечовешка сила, нямали никакви кой знае какви способности, освен способността да си служат много добре с думите. Те били тяхното оръжие.

Писарите започнали да пишат проклятия в началото или в края на творбите, които преписвали, за да сплашат крадците. Този, който откраднел книга, го очаквали огромни мъки, болка и страдание.

Едно от най-лошите проклятия било виновните да умрат от жестока и мъчителна смърт, като преди това да бъдат отлъчени от църквата. Анатемата (отлъчването) било дори по страшно от физическата смърт, защото грешниците били изгонвани от родното си място, като всички роднини, приятели и съседи се отричали от тях. Даже имало и случаи след отлъчване, крадците да биват пребивани с камъни.

Имало и бисери от рода „Да ти избодат очите”, „Да се озовеш в адски огън” и много подобни умотворения, които плашели хората.

Този, който имал някакво бегло желание да навреди на книгата или да я открадне, на часа се отказвал от намеренията си, казва Марк Дрогин, автор на „Анатема! Средновековни писари и историята на проклятията в книгите”. Дрогин в продължение на много години събирал информация за всякакви проклятия в книгите. След като натрупал достатъчно интересни факти, издава книгата през 1983 година. Изследва много текстове, писани преди повече от два века, като включва доста голям диапазон от страни и време. В книгата му има проклятия от Древна Гърция и Вавилон, както и такива от Средновековието.

Дрогин отрил проклятия, които били съставени само от две изречения, но имало и такива, които съдържали няколко страници текст. Всичко зависело от изобретателността на преписвача.

Днес вече подобни проклятия не са ефективни, няма и голям наплив за кражба на книги. Но в миналото са били наистина страшни.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.