Протезите, какво трябва да знем

Гласувайте (1-5)

При липса на завишен брой или на всичките зъби в устната кухина се налага изработването на частични или цели протези. Ако не се вземе под внимание и се пренебрегне това, пациента изпаднал в тази ситуация ще наруши и влоши дъвкателните си функции, като това води до сериозни стомашни заболявания. За да се избегнат по недостатъчни усложнения посетете стоматолог възможно най бързо (стоматолог бургас). Непълното хранене понижава имунитета на организма и го предразполага към развитието на много заболявания.

Освен това грозновата визия на усмивката придава дискомфортна нагласа на индивида и става пречка за нормалната комуникация. За това е важно да не бъде нарушена дъвкателната функция на зъбите, да се лекуват и отстранят възникналите проблеми на време.

Колкото повече чака пациента, толкова повече нараства момента за настъпване на атрофия и създава трудност при изработването на протези. Това е така, защото се стига до размиване на костта и прикрепянето на протезите в устата е почти невъзможно. Единственият начин да  се закрепят протезите е чрез изработка на имплантати.

Оформянето на липсващи голям брой или всички зъби се прави чрез изработването на подвижни протезни конструкции.

Когато в устната кухина има съхранени зъби се правят частични протези. Частичните протези се делят на : стандартни плакови протези с куки от метал, излети протези (те дават отлична надеждност), но се препоръчват частичните протези направени по метода Валппласт, защото придават красив естетичен вид.

Когато пациента има монтирани или вградени изкуствени зъби не трябва да спре хигиената и грижата за тях. Пациентите трябва да са запознати, че грижата за протезите е на първо място в ежедневието му, така ще прекъсне всякаква възможност за развитие на микроби и инфектиране на устната кухина. Протезите трябва да се почистват внимателно с четка и сапун след всяко хранене, а 2-3 пъти седмично трябват да бъдат поставяни за няколко часа в чаша с вода и подходящ разтвор за протези. Попитайте вашия стоматолог как е правилно да се грижите за вашата протеза.

Протезите не са най удобното решение за отстраняване на проблемът с липсващите зъби, но в някои случаи са единственото решение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.