Противопожарните врати и степените на огнеустойчивост при тях

Гласувайте (1-5)

Степента на огнеустойчивост при противопожарните врати е различна. Тя се определя при сертифицирането им, което е според европейското законодателство. Тази степен се обозначава с EI и цифра. Изписва се след модела на самата врата. Абревиатурата се получава от съкращението на E (емисия) и I (изолация). Цифрата показва колко време вратата може да издържи при пожар и да не пропусне вредните емисии като сажди, дим и прахови частици. Топлината на огъня също не бива да се пропуска от другата страна. Другата част на вратата се нарича студено лице. Тя не трябва да превишава 180°С. По този начин съседните помещения се запазват, а хората имат време да приберат ценните си предмети и да се евакуират.

Пожароустойчивите врати преминават специални изпитания и тестове за издръжливост. Групират се в няколко класа според резултатите от тях.

EI 15 – това е най-ниският клас, при който вратите са способни да задържат огъня и дима за 15 минути. Те са подходящи за по-малки помещения, които не се обитават постоянно и са с по-малък риск от възникване на пожар.

EI 30 и EI 45 – това е среден клас, при който издръжливостта е сравнително ниска. Тези врати са подходящи за използване в сгради с битово приложение.

EI 60 – среден клас, при който огъня може да се задържи за 1 час. Това са най-масово използваните врати, защото съотношението между цена и защита при тях е най-оптимално. Подходящи са както за търговски центрове, така и за заведения, обществени сгради и др.

EI 72 и EI 90 – междинен клас, при който издръжливостта е на сравнително добро ниво. Тези врати се използват най-вече в административни сгради и складове, където има леснозапалими материали, както и в места, които са с повишен риск от възникване на пожар.

EI 120 – това е най-високият клас, при който вратата е способна да задържи огъня за период от 2 часа. Такива врати се използват за офиси, складове и други места, в които работят много служители и има голям риск от възникване на пожар.

Във фирма Борман Комерс се предлагат пожарозащитни врати от клас EI 60 и клас EI 120. Те се предлагат с нужните сертификати и са по европейски стандарт ISO 9001:9002. Гаранцията им е 2 години. Отговарят на всички изисквания за противопожарна безопасност в обществени и жилищни сгради, които са според нормативните разпоредби в страната ни. Поддържат се врати на склад, които са със стандартни размери. Изработват се и врати по поръчка, като за тяхната изработка са нужни до 35 дни от датата на заявката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.