Процесът при покупка на имоти, стъпка по стъпка

Често, преди да се вземе решението за покупка на имоти, първо трябва да се уточнят всички детайли, а също така да се намерят отговорите на някой не маловажни въпроси. Такива са:

  • Стойността на потенциалният имот за покупка, в сравнение с останалите подобни имоти от дадения регион, които са пуснати в продажба.

  • Лихвеният процент на кредита (ако се ползва такъв).

  • Състоянието на икономиката в страната, като например растеж или рецесия. Отрицателното икономическо състояние означава, че сте изправени пред два риска, а именно, да изгубите работата си и така да нямате възможност да покривате разходите си или стойността на закупеният имот да падне под пазарната цена и така да се окажете на загуба от покупката.

Какви са стъпките за покупка на жилищен имот?

  • Проучване – това е първият етап, където трябва да се вложи труд. Тук трябва да включите три аспекта – от една страна е пазара на имоти с неговите моментни характеристики. Вижте дали се случват повече сделки, или те са много голяма рядкост. Така ще можете да прецените шансовете си, дали е възможно да получите някакво намаление на цената. Ако един имот стои дълго време на пазара, тогава продавачите са по-склонни да правят отстъпки.

  • Ипотека или потребителски кредит – вторият аспект от проучването, който трябва да се погледне е търсенето на финансиране, ако не разполагате с достатъчно пари в брой. Прегледайте всички възможни банки, за да разберете какви условия за кредитиране предлагат. Вижте лихвените проценти, както и годишният процент на разходите. Най-добре е да попитате за размерът на месечната вноска, така най-добре ще се ориентирате, тъй като само нивата на лихвите не могат да ви ориентират правилно, особено ако не сте запознати с механизмите на кредитирането. След като сте се спрели на някоя банка, тогава се погрижете да получите одобрение за получаване на кредит.

  • Оглед на имотите и офериране – интернет е най-големият източник на информация, така че там най-добре ще можете да намерите имоти без посредник, като така ще си спестите доста сериозен разход. Направете си списък с няколко имота и се срещнете със собствениците им. Вписвайте всички ваши впечатления и когато направите сравнение между различните имоти, тогава отправете оферта на собственика на този, който ви е харесал най-много. Със сигурност имота ще има някаква цена, но вие можете да се опитате да свалите от нея. Не прекалявайте, отстъпките трябва да бъдат в границите на разумното. Може би продавачът ще направи отстъпка, която може да бъде някъде по средата между обявената цена и вашето предложение.

  • Покупка – след като сте се договорили, можете да направите предварителен договор, с който да запазите имота за себе си. След като всичко е уговорено, отидете при нотариуса и сключете сделката и вземете нотариалният акт на новото ви жилище.

17 thoughts on “Процесът при покупка на имоти, стъпка по стъпка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.