Процесът при покупка на имоти, стъпка по стъпка

Гласувайте (1-5)

Често, преди да се вземе решението за покупка на имоти, първо трябва да се уточнят всички детайли, а също така да се намерят отговорите на някой не маловажни въпроси. Такива са:

  • Стойността на потенциалният имот за покупка, в сравнение с останалите подобни имоти от дадения регион, които са пуснати в продажба.

  • Лихвеният процент на кредита (ако се ползва такъв).

  • Състоянието на икономиката в страната, като например растеж или рецесия. Отрицателното икономическо състояние означава, че сте изправени пред два риска, а именно, да изгубите работата си и така да нямате възможност да покривате разходите си или стойността на закупеният имот да падне под пазарната цена и така да се окажете на загуба от покупката.

Какви са стъпките за покупка на жилищен имот?

  • Проучване – това е първият етап, където трябва да се вложи труд. Тук трябва да включите три аспекта – от една страна е пазара на имоти с неговите моментни характеристики. Вижте дали се случват повече сделки, или те са много голяма рядкост. Така ще можете да прецените шансовете си, дали е възможно да получите някакво намаление на цената. Ако един имот стои дълго време на пазара, тогава продавачите са по-склонни да правят отстъпки.

  • Ипотека или потребителски кредит – вторият аспект от проучването, който трябва да се погледне е търсенето на финансиране, ако не разполагате с достатъчно пари в брой. Прегледайте всички възможни банки, за да разберете какви условия за кредитиране предлагат. Вижте лихвените проценти, както и годишният процент на разходите. Най-добре е да попитате за размерът на месечната вноска, така най-добре ще се ориентирате, тъй като само нивата на лихвите не могат да ви ориентират правилно, особено ако не сте запознати с механизмите на кредитирането. След като сте се спрели на някоя банка, тогава се погрижете да получите одобрение за получаване на кредит.

  • Оглед на имотите и офериране – интернет е най-големият източник на информация, така че там най-добре ще можете да намерите имоти без посредник, като така ще си спестите доста сериозен разход. Направете си списък с няколко имота и се срещнете със собствениците им. Вписвайте всички ваши впечатления и когато направите сравнение между различните имоти, тогава отправете оферта на собственика на този, който ви е харесал най-много. Със сигурност имота ще има някаква цена, но вие можете да се опитате да свалите от нея. Не прекалявайте, отстъпките трябва да бъдат в границите на разумното. Може би продавачът ще направи отстъпка, която може да бъде някъде по средата между обявената цена и вашето предложение.

  • Покупка – след като сте се договорили, можете да направите предварителен договор, с който да запазите имота за себе си. След като всичко е уговорено, отидете при нотариуса и сключете сделката и вземете нотариалният акт на новото ви жилище.

17 thoughts on “Процесът при покупка на имоти, стъпка по стъпка

  1. Svejo: Маймуницата най-отдолу съзнателно търсен ефект ли е?!? 😀 😉 (thumb up) (coffee)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.