Работата в Англия вече не е за всеки българин

Гласувайте (1-5)

Всички са чули за бригадите в Англия и парите, които се изкарват за няколкото месеца престой и работа на Острова. Всеки, който се е интересувал от работа в Англия е попадал най-вероятно и на сайта brigadiri.com. Години още преди да влезем в Европейския съюз, българските гурбетчии бяха започнали да работят в Англия и отзивите им винаги са били много положителни. Много работа, подредена държава, добро заплащане, силна валута. Особено преди кризата от 2007 година, британският паунд беше 3 лв. Сега отново е достигнал висока стойност и последните месеци държи над 2,70 лв. за паунд, като имаше период, в който стигна и 2,80 лв.

Със заработените пари по английските полета, които в повечето случаи надвишаваха 15 000 лева за 5-6 месеца, хората се прибираха в България и с тях съумяваха да изкарат останалите месеци и да гледат семействата си.

След като бяхме приети в Европейският съюз дори имаше и специална програма, по която българите можеха да работят в Англия. Именно SAWS програмата, която в превод означава Сезонни работници в селското стопанство. Тази програма даваше работна карта на нашенци и право да работят в сферата до 6 месеца. Месеци, през които работата кипи, а банковите сметки се пълнеха ежедневно с темпото, което в България се получаваха заплатите. По тази програма ходеха основно студенти, които заработваха прилични пари през лятото. В последствие започнаха да ходят всички. И естествено този процес беше еднакъв и в други държави като Литва, Латвия, Румъния… Постепенно заплащането и условията на живот се влошиха почти навсякъде. По отношение на заплащането – англичаните се научиха или по-скоро българи, румънци и останали работнически нации сами си направиха „услуга“ и показаха, че могат да работят повече и за по-малко пари. И англичаните не са глупави – възползваха се. Много от българите се оплакват и за разлика от останалите нации – прави впечатление на работодателите и в последствие се стига до момента, в който не искат българи, защото сме глезени. Истинската дума е обаче, че имаме повече достойнство. Затова работата в Англия на бригада не е за всеки българин, а за този, който тук няма нищо и там няма какво да го уплаши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.