Рак на простата- симптоми, мерки, лечение

4/5 - (1 vote)

Рак на простатата е болест, при която се появява и развива раково образувание, най-често от външната страна на самата жлеза. Развитието на болестта е бавно и симптомите могат да се появят след години. Причината за появата на рак на простатата не е изяснена и има различни теории,но единно, експертно мнение по въпроса няма.

Има фактори, които са рискови и се класифирцират в следните категории:

 • генетична обремененост
 • възрастова група
 • хранене и битови навици
 • химични замърсители.

В началния стадий на заболяването, мъжът рядко има оплаквания, те не са остри и са трудно доловими. Все пак най-характерните са честото желание за уриниране и болезнени болки при него. Има множество тестове за диагностициране на рак на простатата.

Един от най-разпространените е дигитално туширане. Препоръчително е всеки мъж над 40 годишна възраст веднъж годишно да преминава през него. Според изследвания, консумацията на соя и червено цвекло намалява риска от развитие на рак на простатата. За добър прием се считат и храни, богати на витамин D, C, млечни продукти, зелен чай и др.

Стадиите на рак на простатата са 4 вида:

 1. Първият е, когато раковите образувания се намират само в простатата.
 2. При вторият има разсейки на болните клетки.
 3. При третият са засегнати и други по-близки органи
 4. При четвъртият раковите клетки засягат по-отдалечени органи.

Лечението на рак наhttp://mikoterapia.bg простатата е няколко вида. В зависимост от стадия на развитие, то е:

 • активно наблюдение
 • хормонална терапия
 • лъчетерапия
 • химиотерапия
 • хирургическа операция
 • биологична терапия.

При хирургическия метод простатата, семенните мехурчета и лимфните възли, които са в близост се премахват. Може да се появят усложнения след операцията като: проблеми при задържането на урината, но с времето пациентите се научават да контролират нуждата си от уриниране. При хормоналното лечение тестостеронът се блокира благодарение на синтетични хормони. По този начин се намалява размера на туморните клетки и тяхното развитие.

Има и алтернативни методи за лечение на рак на простатата, свързани с нетрадиционни мерки, които не се предлагат в клиниките. Пример за това са природните билки, които помагат за имунната система на мъжете. А също и масажите, подобряващи здравословното състояние.

Едни от най- разпространените митове за рак на простатата са, че: само мъжете на възраст се разболяват, а също и че ракът на простатата е заразен, или че е 100%-ово преносим генетично. Това е само малка част от заблужденията за болестта. Няма 100% гаранция за превенция срещу рак на простатата. Здравословни хранене, движение, витамини-те са препоръчвани, но няма гаранция, че ако се прави всичко по разписание, заболяването няма да бъде заплаха.

Ежедневно се организират различни инициативи за рак на простата. Те са с информативна цел, за да бъдат запознати мъжете с опасностите, както и да бъдат насърчени да посещават лекарския кабинет профилактично.

Рак на простата е най-честото заболяване от раковите образувания при мъжете. В българия всяка година има нови 1000 нови случая.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.