Ръководство за избор на спално бельо

Спално бельо

Навярно планирате да си закупите ново спално бельо или пък просто се интересувате как да изберете такова, когато дойде момента за това. Сигурно се питате и какво значение има броят на нишките? Кои фактори влияят на спалното бельо? Каква трябва да бъде правилната му поддръжка за гарантиране на по-дълготрайна употреба?

На всички тези въпроси ще намерите отговор в следващите редове, за да можете да направите правилния избор на спален комплект.

Да започнем с прането и сушенето. Изпирането на плата при висока температура може да доведе до разкъсване и протриване. Именно за това то не се препоръчва – така ще можете да запазите спалното бельо в идеално състояние за по-дълъг период. Колкото по-кратко време държите спалното бельо в сушилната машина, толкова по-малко гънки ще има.

Няколко думи и за плата. Има различни теории за нишките му. Една от тях гласи, че колкото по-малко нишки има в материята, толкова по-некачествена е тя. Поради тази причина много производители отбелязват нишките на етикетите на бельото, но тази информация често не отговаря на истината. Няма и ясни правила, по които да се определя какво количество трябва да са нишките при едно качествено спално бельо. Нишките се отчитат, независимо от слоевете.

Слоят на конците показват колко конци са включени в една нишка. Например ако броят е 800, това може да означава 400 двуслойни нишки или 800 еднослойни нишки.

По принцип много от производителите спекулират с данните си за нишките. Често те не ги упоменават от какъв вид са.  Както вече казахме няма единни правила за определянето на нишките и затова повечето търговци използват този брой като рекламен трик.

Ако усещате една завивка мека и нежна на допир и смятате, че тя би била здрава дълго време, разбира се с правилна поддръжка, то нищо не пречи да се сдобиете с нея и да си осигурите уюта и комфортна, от които имате нужда. Ако пък сте алергични, то тогава можете да се обърнете и към завивките от синтетични материали.

Източник: DOMO TEX

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.