Ранна диагностика и профилактика при онкологични заболявания

Гласувайте (1-5)

В съвременното общество най-опасните болести при човека са от групата на така наречените онкологични заболявания . Затова е много важна ранната диагностика при този вид заболявания.

Днес към различни болници са създадени специализирани клиники за профилактика и ранна диагностика на онкологични заболявания. Съществуват и специални програми за подобряване здравната култура на населението, особено сред така наречените рискови групи.

Съвременният живот е особено напрегнат, изпълнен с много стресови фактори. Увредената околна среда също може да окаже влияние за развитие на раков процес във всеки организъм. На науката са известни близо сто и петдесет вида онкологични заболявания. За развитие на всеки вид рак, могат да окажат влияние различни фактори.

Ограничаване на тютюнопушенето е добра превенция срещу рака на белите дробове. За това борбата срещу тютюнопушенето е все по-водеща здравна политика на много държави по света. Тютюнопушенето може да се окаже вредно и за  пасивните пушачи. Дори и те не са застраховани от развитие на коварното заболяване.

Правилното и здравословно хранене е въпрос на широко разяснение чрез различни здравни кампании. Днес не малка част от храната съдържа карциногенни консерванти, оцветители и съставки, които могат да отключат раков процес във всеки организъм. Затова е много важно да има навременен и постоянен контрол за качеството на храните. Лошото и неправилно хранене, както и някои стресови фактори, често са причина за развитие на онкологични заболявания на стомаха и на дебелото черво.

В страната съществува модерна национална програма за ранно диагностициране на онкологични заболяванияСпри и се прегледай”. Програмата е безплатна и обхваща не само хора с оплаквания, но и здрави хора, които обаче попадат в рисковите възрастови групи. Особено популярни са  ранната диагностика и профилактични прегледи за рак на шийката на матката и на гърдата при жените и за рак на стомаха и дебелото черво при мъжете.

Обикновено различните онкологични заболявания се диагностицират чрез различни методи и апаратури. Най-често тава са скрининги, скенери, рентген. Обикновено по този начин се установяват доброкачествени онкологични заболявания, които са в ранен стадий.

За окончателна и по-сигурна диагноза се правят хистологични изследвания на проба от тъканта на съответния орган. За ранна диагностика на рак на дебелото черво се правят както изследвания със скенер или така наречената образна диагностика, така и колоноскопско изследване. При това изследване се поставя специална тръбичка с камера, чрез която лекарят установява патологични нарушения и увреждания в тъканта на дебелото черво. Подобно широко разпространено изследване за рак на стомаха е гастроскопията. Човек не трябва да се страхува от превантивни изследвания за онкологични заболяванияhttp://www.ecocenterlotos.com/onkologichni-zabolyavaniya.html, защото профилактиката е най-сигурния начин за борба с това опасно заболяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.