Разлики между лични заеми и кредитни карти

Гласувайте (1-5)

Кредитите са често използвани финансови инструменти за покупки и плащания. Две от най-често използваните форми на кредитиране са личните заеми и кредитните карти. Макар и двете да са форми на кредитиране, те имат значителни различия в начина, по който функционират и каква е целта им. В тази статия ще разгледаме тези различия, за да ви помогнем да вземете информирано решение при избора на кредит.

Какво е личен заем?

Личните заеми са кредити, които се използват за лични нужди. Това може да включва плащане на разходи за домашно подобрение, лечение, пътувания или много други лични разходи. Личните заеми обикновено имат по-ниски лихвени проценти от кредитните карти и могат да бъдат взети големи суми за по-дълъг период от време.

Как работят личните заеми?

Личните заеми покриват конкретна нужда на кандидата. След определяне на сумата се договаря максимален срок за нейното връщане. Условията са гъвкави за кандидата, което представлява голямо удобство при изплащане на вноските.

Какви са видовете лични заеми?

Съществуват няколко различни вида лични заеми, включително:

Заеми за консолидация на дългове

Това са заеми, които се използват за погасяване на други дългове. Целта е да се обединят всички дългове в един по-лесен за управление заем.

Заеми за подобряване на дома

Тези заеми се използват за финансиране на проекти за подобряване на жилището, като например обновяване на кухнята или банята.

Заеми за автомобили

Тези заеми се използват за финансиране на покупката на автомобил. Лихвите за тези заеми са обикновено по-ниски, отколкото за кредитни карти.

Какво е кредитна карта?

Кредитната карта е финансов инструмент, който позволява на потребителите да правят покупки, като плащат чрез кредитната карта вместо да плащат в брой.

Как функционират кредитните карти?

Кредитните карти предоставят на потребителите линия на кредит, която може да бъде използвана за покупки. Когато потребителят прави покупка с кредитната си карта, тази сума се добавя към баланса на кредитната му линия. Когато потребителят внася в брой или превежда пари на своята кредитна карта, балансът на кредитната му линия намалява.

Кредитните карти предоставят по-малки суми пари, тоест налична е определена сума до максимален лимит. Този максимум не трябва да се изразходва, но може да се използва, ако е договорено. През определено време – което обикновено трае приблизително един месец – тези пари могат да бъдат частично или напълно налични.

Какви са видовете кредитни карти?

Съществуват много различни видове кредитни карти, като най-общо различаваме:

Кредитни карти с ниски лихвени проценти

Тези карти имат по-ниски лихвени проценти, отколкото стандартните кредитни карти. Те са подходящи за хора, които използват кредитната карта, за да правят големи покупки, които няма да бъдат погасени за кратък период от време.

Кредитни карти с награди

Тези карти предоставят точки или други форми на награди за всяка покупка, която се прави с тях. Те са подходящи за хора, които използват кредитната карта за повече покупки, тъй като могат да използват наградите, за да получат допълнителни предимства или да покрият някои от разходите си.

 Да обобщим:

Заемите обикновено са за по-големи парични суми, които се предоставят изцяло в момента на договаряне на услугата.  За разлика от тях кредитните карти оперират с по-малки суми, с които можете да се разпореждате през месеца или за време, уговорено в договора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.