Различните видове компютърни кабели с конектори, които трябва да знаете

Гласувайте (1-5)

Обърнете по-сериозно внимание на всяка част от оборудването, свързано с компютъра и много скоро ще се окажете във водовъртежа на съкращения и чуждестранен жаргон. Съкращенията са нахвърлени в описанията на продуктите без много да се обръща внимание на това потребителят да разбере техните значения. В крайна сметка, отговорността е оставена на потребителя сам да научи всичко за различните видове кабели, преди да вземе твърдо решение.

Ето един кратък преглед на най-често срещаните видове кабели с конектори, които в даден момент ще ви потрябват при използването на компютри.

VGA (Video Graphics Array)

В груб превод на български това означава Видео и Графичен Масив. Създаден още през 1980 година, VGA кабелът е от стандартните кабели с конектори и се използва за свързване на компютър с монитор. От скоро популярността им започва да избледнява, което се дължи на постепенното преминаване от аналогови към цифрови връзки. И все пак, ако обърнете внимание, е много вероятно повечето устройства с видео карта или дисплей да имат VGA порт.

VGA кабелите с конектори могат да се идентифицират с 15 пина, подредени в 3 реда с по 5 на всеки ред. Всеки ред съответства на три различни цветови канала, използвани в дисплея: червен, зелен и син.

DVI (Digital Visual Interface)

В превод от английски език това означава Дигитален, Визуален Интерфейс. DVI кабелът стана наследник на VGA кабела, след като технологиите се отдалечиха от аналоговото и се отправиха с пълна сила към цифровото. Дигиталните дисплеи, като LCD, се доказаха с по-високото си качество и бързо се превръщат в стандарт на пазара за домашни снимки. DVI кобелите с конектори се предлагат в три разновидности.

  • DVI-A – те могат да предават аналогови сигнали, което им позволява да бъде обратно съвместим с VGA (това е полезно за CRT монитори и LCD екрани с по-ниско качество).
  • DVI-D – тази разновидност на тези кабели с конектори може да предава по-новите цифрови сигнали.
  • DVI-I – този вид е в състояние да предава както аналогови, така и цифрови сигнали.

HDMI (High Definition Multimedia Interface)

HDMI кабелът представлява дигитален аудио-видео интерфейс. Поради високата си разделителна способност на излъчване, през последното десетилетие той стана новият стандарт за високо качество. HDMI кабелите с конектори се предлагат в 4 вида:

  • Тип A е най-популярен. Този съединител може да се идентифицира със своите 19 пина на мъжката глава. Тип A е съвместим с единични DVI-D връзки.
  • Тип B е по-голям от тип A, тъй като има 29 пина на мъжката глава. Тип B е съвместим с двойни DVI-D връзки.
  • Type C е 19-пинов конектор, който е най-често се използва с преносими устройства, като видеокамери и цифрови фотоапарати.
  • Type D изглежда подобно на микро-USB кабел. Той също така разполага с 19 пина.

USB (Universal Serial Bus)

USB връзката по всяка вероятност е най-широко разпространеният тип кабели с конектори в днешния свят. Почти всяко периферийно компютърно устройство – клавиатури, мишки, слушалки, флаш памети, безжични адаптери и т.н. – може да бъде свързано към компютъра чрез USB порт. Дизайнът се е развивал през годините, поради което на пазара се предлагат няколко версии на USB кабели.

Това са малка част от кабелите, които ще ви влезнат в употреба, когато ползвате компютър. Допълнителна информация за тези кабели с конектори, както и всички останали видове, можете да получите от специалистите в специализираните магазини за електроника като vikiwat.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.