Регистрация на ЕООД или ЕТ – какво да избера?

Гласувайте (1-5)

Започвате стопанска дейност, предстои Ви регистрация на фирма и сте изправени пред дилемата каква правно-организационна форма да изберете. За да вземете такова решение е необходимо да се запознаете с някои основни аспекти относно най-популярните форми на управление за малък бизнес. Ако започвате сами и не искате съдружници ще трябва да избирате между регистрация на ЕООД и регистрация на ЕТ. Накратко какво представляват всяко от тях:

Регистрация на ЕТ /Едноличен търговец/

Доскоро това беше най-разпространената форма на управление на малък бизнес. Тази правно-организационна форма е подходяща ако не очаквате огромни приходи и сериозно разрастване на бъдещата Ви фирма. Това е най-евтината форма за регистрация на фирма и такава може да регистрира всеки пълнолетен гражданин на страната. В името на фирмата задължително присъстват и имената на собственика и не необходимо внасянето на първоначален капитал. Същевременно обаче едноличният търговец е с неограничена отговорност и отговаря с цялото си дори лично имущество за всички негативни последици от бизнеса си.

Ако се спрете на тази правно-организационна форма, трябва да проверите дали за дейността, която сте решили да упражнявате не се изисква плащането на патентен данък. Ако е така си направете сметка дали този патентен данък ще бъде изгоден за Вас, съобразено с приходите, които очаквате да реализирате.

Регистрация на ЕООД /Еднолично дружество с ограничена отговорност/

Еднолично дружество с ограничена отговорност /ЕООД/ е правноорганизационна форма, която е разновидност на Дружество с ограничена отговорност /ООД/, но с един собственик. Отговорността на този собственик се свежда до капитала на дружеството и не засяга личното му и семейно имущество, което го прави много предпочитана форма, въпреки, че самата регистрация излиза по-скъпо.

Капиталът за регистрация на ЕООД е едва 2 лв, точно както е и при ООД. Вместо с Дружествен договор, ЕООД се учредява с Учредителен договор като целият капитал се разделя на дялове или не, но е собственост само и единствено на едно лице – собственика. Управлението се извършва от Управител като за такъв мое да се регистрира самият собственик на фирмата или друго лице като това се регистрира в Учредителният акт и съответно в Търговския регистър. В първият случай едноличният собственик на ЕООД  взима всички решения, които са  от компетентността на общото събрание при ООД. Решенията се протоколират в подобна  на общото събрание форма.

Важно е да се има предвид, че докато процедурата по закриване на ЕТ е проста и лесна, то тази по закриване и заличаване на ООД/ЕООД е специална и доста по-сложна.

Добре е всеки преди да вземе подобно решение да потърси съответната информация и да се консултира допълнително с фирмата, която ще подготви документите и ще направи регистрация на вашата фирма. В такива случаи е по-добре да се ползват услугите на юристи, които ще извършат консултацията професионално и  конкретно за всеки случай. Помислете предварително и след като сте сигурни в избора си, пристъпете към регистрация на фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.