Розовото масло – ценна съставка в марковите парфюми

Гласувайте (1-5)

Розовото масло е от съществено значение за качеството на луксозните маркови парфюми. Разпространявало се из континентите от векове, скъпоценна тайна носена от монаси, кръстоносци и османски търговци.

В Египет още се свързва с богинята Изида и нейното великолепие. Всички древни цивилизации почитали розата, като символ на любовта. Отглеждали я, заради способността и да лекува инфекции, открили подмладяващото й свойство върху кожата и невероятните й ароматни качества. Розовите екстракти са били използвани от римляни, египтяни и гърци за лечение на рани, очни заболявания, мигрена, депресия и други. Разпръсквали ароматните и листа по време на свещените  церемонии и тържества с цел ароматизиране на пространството. Когато през 12 век кръстоносците се завръщали от Персия те донесли със себе си розовото масло и розовата вода, разпространили научените техники за извличане розово масло и вода, чрез дестилация. Това събудило небивал ентусиазъм и отглеждането на рози станало масово. От тогава до днес розовото масло е скъп и ценен продукт. В минали години стойността му се е измервала с унции злато, а сега цената им е една от най – високите, от всички парфюмни съставки.

В красивите долини на Балканите, отглеждането на маслодайната роза е основен поминък. Тук  в специални розоварни се извлича розово етерично масло, широко ценено и използвано във френската козметична индустрия .

България произвежда най-доброто розово масло в света. Държавата ни е и най-големият производител на розово масло в света, за нуждите на парфюмерийната и козметичната индустрия. Съществуват два вида за производство на розово масло по традиционния метод чрез парна дестилация и чрез химична екстракция. Розовото масло се произвежда и извлича без намесата на химикали и е изключително чист и натурален продукт.

Розовото масло е ключова съставка в най-скъпия парфюм в света. Той бе изложен наскоро за продажба в Испания с цена за 500мл. от 435 хиляди долара – Her Imperial Majesty Number One by Clive Christian.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.