С образователна игра Институтът за български език при БАН отбелязва началото на учебната година

Гласувайте (1-5)

Над 2 000 души се включиха в образователната игра „Играй с думите!“, която се организира в интернет от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Играта се провежда по повод на новата учебна година и предлага занимателни езикови задачи, подходящи както за учениците, така и за техните родители.

С образователна игра Институтът за български език при БАН отбелязва началото на учебната година

Задачите са обособени в пет тематични кръга, два от които вече са отворени за участие, а началото на третия кръг ще бъде обявено по-късно днес във Фейсбук страницата на Института „Езикови справки“. Въпросите от първия кръг на играта са свързани с българския правопис, а във втория участниците трябва да посочат домашните съответствия на чужди думи. За тематиката на следващите кръгове се знае само, че предизвикателствата ще бъдат свързани с употребата на диалектни думи, различаването на пароними и значението на някои не толкова често употребявани думи. Десет от най-добре представилите се участници ще спечелят тениски с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.

С образователна игра Институтът за български език при БАН отбелязва началото на учебната година

„Играй с думите!“ отправя забавно предизвикателство към малки и големи – да подложат на проверка езиковите си познания и да си припомнят някои правописни правила или уместната употреба на думите в зависимост от тяхното значение. Играта е част от кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“, която Институтът за български език провежда от няколко години. Целта на кампанията е да се привлече вниманието на обществеността (включително с помощта на съвременните езикови технологии) към грамотността и проблемите на българското образование, като едновременно с това се покаже, че владеенето и употребата на правилен български език е не само въпрос на дълг и отговорност, но и на престиж и достойнство.

С образователна игра Институтът за български език при БАН отбелязва началото на учебната година

Радвам се, че кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ получава все по-широк отзвук. Това означава, че проблемите, свързани с правилната употреба на българския език, вълнуват много хора – споделя проф. д-р Светла Коева, директор на Института за български език.

В рамките на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ вече се открояват:

  • интернет справочникът „Езикови справки“, в който се публикуват материали, свързани с българската лексика, граматика, правопис и пунктуация (http://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/);
  • Фейсбук страницата „Езикови справки“, на която можете да намерите занимателни материали, свързани с правописа, новите думи, фразеологизмите, българските диалекти. Страницата предоставя възможност за дискусии, както и за отговори на задаваните от потребителите въпроси (https://www.facebook.com/ezikovi.spravki/ );
  • езиковата игра в интернет „Играй с думите 2015“ (http://ibl.bas.bg/ezikova_igra/).

Партньор на Института в организирането на играта е дигиталната агенция Уеб Моушън. Ива Мишева (управител на агенцията) сподели: „Харесваме творческите идеи на екипа на Института за български език, както и ентусиазма, с който младите учени работят за осъществяването им. По това си приличаме. Приемаме тяхната кауза като своя и помагаме за осъществяването ѝ!“.

Играта „Играй с думите 2016“ продължава до 21.09.2016 г., а печелившите участници ще бъдат обявени на 26 септември – Европейския ден на езиците. След това играта ще бъде преработена така, че да може да се играе постоянно, а верните отговори ще се публикуват след всеки кръг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.