Съвети за избор на фирми и майстори за изграждане и ремонт на покриви

Гласувайте (1-5)

Тази статия ще се фокусира върху избора на квалифицирани специалисти за извършване на покривни работи в строителството.

Обикновеният човек, който реши да реконструира покрива или да построи нов покрив, е изправен пред проблема с избора на работници, които да изпълняват планираната работа с високо качество. На пръв поглед това не е сложно. Сега във всеки голям и малък град има много организации и частни фирми, предлагащи покривни услуги. Също така на строителния пазар има отделни екипи, които изпълняват покривни работи.

Всеки отделен предприемач, във връзка с един или друг принцип или убеждения, избира един или друг изпълнител. Но този избор не винаги се оказва правилен, рационален и материално полезен. В тази статия ще се опитам да обясня основните предимства и недостатъци на избора на фирми и отделни бригади или майстори за изпълнение на работата. Също така ще разгледаме основните изисквания, които трябва да бъдат представени при съгласие за извършване на покривни работи, на какво трябва да обърнете внимание при избора на изпълнител и някои други въпроси, свързани с такъв избор.

Избор на фирма за покривни работи.

Около половината от клиентите са сигурни, че строителната компания ще извърши работата качествено, в срок и ще изпълни и гаранционните задължения за покривни работи. Това не е напълно вярно. Както вече писах, в наше време има твърде много фирми, предоставящи строителни услуги. Според моя личен опит повечето от тях изобщо не се интересуват от репутацията си, качеството на извършената работа и още повече, че клиентът получава услуги според схемата цена-качество. Такива фирми предоставят услуги на същите цени като реномирани строителни организации, които изпълняват своите задължения с високо качество. Единственото, което се опитват да спазят, е крайният срок за завършване на работата. Това е тяхната полза. Такива фирми не могат да имат редовни клиенти, хората не се обръщат към тях отново, когато вече са допуснали грешка в избора си. Следователно такива организации печелят само като се опитват да завършат работата възможно най-скоро и да започнат нови.

Има и случаи, когато след получаване на авансовото плащане работата не започва много дълго време. Когато разговарят с тях за забавянето, те се позовават на временната липса на необходимите строителни материали или на други, уж несвързани обстоятелства. Това може да се обясни с факта, че няма да се откажете (тъй като част от средствата вече са платени) и по това време те ще извършват по-спешна или печеливша работа. Изключение правят някои по-специални клиенти, на които такива организации просто се страхуват да вършат работата си лошо и не навреме.

Хората, които се обръщат към такава некомпетентна организация, но са уверени в качеството на услугите, които ще получат, често допускат грешка, като се съгласяват, че няма нужда да подписват писмен договор за монтажните работи, тъй като това ще увеличи общите разходи за работата (както уверява служителят на компанията) … Съответно, ако работата се извършва без подписване на документи, в бъдеще не може да става дума за предоставяне на писмена гаранция за извършената работа. Но това са основните предимства, които можете да получите, като се свържете с организация за строителни работи.

Дори при подписване на необходимите документи, често оценката не включва определен обем допълнителна работа, която неизбежно ще трябва да се извърши (служителите на организацията знаят за тази работа още в началото, но умишлено не я включват в сметката, така че цената на услугата да изглежда малка). По-късно те правят оценка за допълнителната работа, където разходите са значително надценени. Няма да имате избор как да приемете техните условия, тъй като покривните работи вече са започнали и не е възможно да наемете други работници за допълнителна работа.

Но все пак има сериозни, отговорни компании с квалифицирани специалисти, които предоставят всички необходими документи и гаранции. Остава само да ги откриете. Как може да се направи това? На първо място, говорете с вашите роднини, познати, колеги на работното място. Възможно е наскоро някои от тях да са ползвали подобни услуги и да са били доста доволни от качеството, цената, сроковете и задълженията под гаранцията за работа. Ако близки до вас ви дадат препоръка, считайте се за късметлия. Ако не намерите такъв, ще трябва да търсите сами.

Обърнете внимание на големи, реномирани строителни компании във вашия регион или град. Игнорирайте малките бюра с двама служители в офиса, пускащи малки реклами в местните вестници. Опитайте се също така да намерите компания, която предоставя както материала, така и изпълнява необходимата ви работа. В този случай ще се отървете от много проблеми, които могат да възникнат в бъдеще.

След като изберете няколко фирми, които на пръв поглед изглеждат надеждни, трябва да посетите техните офиси. Интересувайте се от цената на материалите, времето за доставка, предоставянето на необходимите сертификати за качество и други свързани документи. Научете за възможността за покривни работи от служителите на тяхната компания, цената на работата, времето на работа. Попитайте за адресите на вече завършени покриви, поискайте и телефонни номера на техни клиенти. Може дори да ви бъде показан каталог на завършени обекти. Ако е показано, изберете къщите, които харесвате най-много, запишете адреса им. Обърнете внимание на отношението към клиентите. Обръщат ли ви достатъчно внимание, изслушват ли вашите мнения и предпочитания или просто налагат своите продукти и услуги.

След като посетите всички фирми, които сте избрали на първия етап, е време да започнете да посещавате някои от завършените обекти. Ако е възможно, не само инспектирайте покривите, но и се опитайте да говорите със собствениците. Попитайте ги коя фирма е извършила работата, кой екип, дали собствениците са доволни от всички, дали са получили писмена гаранция за материалите и за извършената работа, колко е гаранцията. Постарайте се да съберете колкото е възможно повече информация. Ако цялата информация съвпада с тази, която ви е била предоставена в офиса на организацията, това означава, че компанията е надеждна. Ако не съвпада, изтрийте тази компания от списъка си без колебание. Не бързайте с изводите от една къща. Не бъдете мързеливи, отделете малко от ценното си време, то ще ви се изплати напълно.

След такъв анализ на фирмите изберете една, като вземете предвид цялата информация, която сте получили. В офиса на избраната компания заявете вашите желания и изисквания. Всичко трябва да бъде документирано, кой екип на организацията ще изпълни вашата поръчка. Без устни споразумения. Уверете се, че цялата работа е включена в сметката наведнъж. За да няма по-късно допълнителни дейности, за които изобщо не сте очаквали да ви се иска доплащане.

Благодарение на положените усилия можете да сте сигурни, че цялата работа ще бъде изпълнена ефективно и в срок, а освен това ще имате гаранция за извършената работа.

И така, основните предимства при избора на фирма или организация за извършване на покривни работи са: предоставяне на писмена гаранция за извършената работа, ясно регламентирани условия на работа, извършване на необходимите изчисления от инженерния отдел на организацията, възможност за заплащане на работата по банков път.

Недостатъци: трудно е да правите корекции след подписване на договора, не контактувате директно с изпълнителите на работата (служителите са подчинени само на непосредствените си началници), разходите за работа в сравнение с наемането на независим екип ще бъдат 30 – 100% по-високи, забавяне е неприемливо при авансово или окончателно плащане за извършена работа.

Препоръчвам да използвате услугите на фирми и организации само ако е необходимо да заплатите труда по банков път или ако е необходимо да получите писмена гаранция за качеството на извършената работа. В други случаи трябва да оцените възможността за извършване на покривни работи чрез възлагане на независим екип (бригада).

Избор на независима бригада за покривни работи.

Когато избирате екип за изграждане или ремонт на покриви, трябва да използвате приблизително същите препоръки, както при избора на компания.

Много хора, поради стереотипи, предразсъдъци, горчиви преживявания или след гледане на някои телевизионни програми за ремонти, имат негативно отношение към наемането на строителни бригади. Това в никакъв случай не е правилното решение. С точния избор на квалифициран екип не само ще спестите много време и нерви, но и значително ще намалите разходите за покриви. Икономията в материално отношение в сравнение с наемането на фирма ще бъде доста прилична сума. Съгласете се, предвид настоящите високи разходи за строителни услуги, това е значителна икономия на средства, благодарение на което вие например ще можете да закупите по-качествен покривен материал или да похарчите спестените пари за вътрешна декорация. В същото време качеството на работа няма да отстъпва на качеството на работата на известни строителни фирми.

Попитайте приятели, роднини, колеги на работното място дали са наемали бригада за изграждане и ремонт на покриви. При наличието на такива отзиви и положителна препоръка, на първо място, обърнете внимание на този екип, вече проверен от познати хора. Разгледайте и местните сайтове с реклами (заглавие „Строителни услуги“ или нещо подобно). Запишете телефонните номера (за предпочитане стационарни) от съответните реклами и започнете да се обаждате.

По-добре е да се обадите през уикенда, за да не попаднете на ненадеждни фирми, има и голяма вероятност строителите да са у дома. Обяснете спецификата и сложността на предстоящата работа, приблизителната площ на покрива, попитайте за цената на услугите, опита на покривните работи от бригадата, сроковете, препоръките за избор и място на закупуване на покривни материали. Получената информация запишете срещу телефонния номер. Би било хубаво, ако говорите по телефона с няколко изпълнители на покривни работи. Някои ще предложат да разгледат какво им предстои, за да оценят обема на работата. Съветвам ви да го направите.
Възможно е също така екипът да си сътрудничи с търговец, който ще ви продава покривни материали с добра отстъпка (благодарение на екипа – редовен клиент). В повечето случаи отстъпката може да бъде до 30% за всички покривни материали, които купувате (имайте предвид, че без да се запознаете, няма да получите такава отстъпка сами).

Разберете от вашите бъдещи работници приблизителните срокове за изпълнение на работата, процедурата за плащане… Уточнете поне приблизително цената на всички допълнителни работи. Съветвам ви да не плащате аванс, докато не приключите 50% от предстоящата работа (освен за транспорт и материали, които впоследствие ще приспаднете от общата сума)… Също така е по-добре авансовото плащане да не надвишава 30% от общите разходи. Платете аванса само ако не е имало проблеми нито при изпълнението на работата, нито при контактите ви.

След такъв „естествен подбор“ всичко трябва да върви гладко както в работата, така и във връзката ви с майсторите. В резултат на това ще получите висококачествен покрив за сравнително малко пари. Похарчете спестеното за нещо полезно за вашия дом.

Предимствата от наемането на независим екип на покриви: значителни икономии на разходи, спестяванията могат да достигнат 50% от сумата, фактурирана от компанията, която се занимава с покривни покрития (т.е. работата ще ви струва наполовина на цената), всички промени в работния процес могат да бъдат незабавно обсъдени с изпълнителите на работа.

Както можете да видите, и двата варианта за наемане на екип или фирма за покриви имат своите предимства и недостатъци. Просто трябва да направите избор в зависимост от вашите приоритети. Изборът е ваш.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.