Скритите зарази

Гласувайте (1-5)

Питали ли сте се коко зарази се намират около вас във всеки един момент. Не само на улицата, заразите може да ги срещнете и в офиса и дори в дома ви, независимо колко чист е той. Главния преносител и разпространител на зарази са инсектите, които са част от ежедневието ни.

На първо място стоят комарите, балхите, кърлежите и дървениците. Веднага след тях са хлебарките и плъховете. Но нека разгледаме разликите между тях и по какъв начин ни застрашават. През лятото и пролетта, когато тревите избуяват се появяват кърлежите, те са доста издръжливи на глад и студ, а най-лесния начин да се размнможават и най-големия техен разпространител са бездомните кучета. Колкото и да се обезпаразитяват те остават най-големият им преносител, защото обезпаразителния процес е веднъж годишно, а би трябвало да е всеки месец. Същото се отнася и за бълхите, с разликата, че те ходят не само по кучета, а и по котки, крият се също в тревите, размножават се в мазетата, където често се крият котки или плъхове.И бълхите и кърлежите хапят и чрез слюнката, която оставят след ухапването пренасят зарази. За това е важно честата профилактика за унищожаване на вредители в блоковете, градинките, мазетата и таваните. Дървениците също пренасят зарази чрез ухапване макар и да са доста по-рядко срещани. Имайте предвид, че те могат да се срещнат не само в стари мебели, но и в нови мебели, които не са третирани достатъчно за обезпаразитяване.

Следват хлебарките, които макар и на второ място, макар и да не са кръвосмучещи разнасят над 40 зарази из вашия дом. Дори да не ги виждате всеки ден и в големи количества е добре редовно да употребявате средства за премахване на хлебарки, за да бъдете сигурни, че домът ви е сравнително чист. Хлебарките са животни, които ходят навсякъде и могат да се промъкнат през изключително тесни процепи. Те се придвижват през канализацията, която гъмжи от бактерии, влизат в коша ви за боклук, завират зад мебелите и секциите ви, където не винаги достигате, за да изчистите. А след това минават през местата, за които не подозирате – това са чиниите, шкафа с вилиците и лъжиците, храната оствена извън хладилника (могат да се промъкнат и в кутията за хляб, дори и ако държите хляба в плик, който не е херметически затворен за тях не е препятствие. Дори минават през четката ви за зъби, което е факт, който не се преглъща лесно от всеки. Там от където минават те остават изпражнения, които може да са невидими за невъоръжено око, но са напълно реални. Освен това минавайки през канализацията и след това върху чиниите ви например е все едно да оствите мръсните си обувки в хладилника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.