Сокоизстисквачката – за какво да внимаваме при избора ú

Гласувайте (1-5)

Надали има човек, който да откаже прясно изстискан сок, чийто аромат се носи наоколо, пълен с витамини и носещ наслада и свежест. Но много хора се отказват от това блаженство, защото за тях изстискването на сок, без значение дали е плодов или зеленчуков е цяла мъка – трудно, отнемащо време, с изключителен разход на ресурс, тоест на плодове и зеленчуци. Проблемът всъщност не е в самия процес на изстискване на сока, а в това какъв уред се използва. За какво да се внимава при избора на сокоизстисквачка?

Принцип на работа

Основното при сокоизтисквачките е техният принцип на работа. Някои сокоизстисквачки работят на принципа на смилане и изстискване на соковете от смляната консистенция. Те са най-подходящи за листни зеленчуци. Други работят на принципа на центробежната сила. Те са най-подходящи за твърди плодове и зеленчуци. Трети са с накрайник, върху който се поставя с нахлузване плод или зеленчук. Те са най-подходящи за сочни и меки плодове, които имат твърда кора.

Размер на сокоизтисквачката

Какъвто и да е принципът на работа, ако уредът е прекалено голям за съхранение и използване, шансът да бъде прибран в някой шкаф и никога да не бъде изваден от там е много голям. Сокоизстисквачката трябва да се избере максимално компактна и съобразена с пространството и възможностите в домакинството. Тя трябва да е също така практична и стабилна. Стабилността често е обвързана с теглото, а не толкова с размера на самия уред. Размерът е пряко обвързан и с количеството сок, който ще произвежда сокоизстисквачката. Малките модели са с малки по обем контейнери, а големите съответно, с големи контейнери.

Скорост на изстискване

Според някои специалисти, колкото по-бавно се изтисква сокът от един плод или зеленчук, толкова повече полезни съставки и витамини се запазват в получената течност. Поради тази причина, напоследък масово се предпочитат бавните сокоизтисквачки. Но това предпочитание е много относително, защото не всеки има време да чака бавно и протакващо се изтискване на сок. По-бързите уреди обикновено изстискват много повече сок, тъй като скоростта, която развиват, пряко свързана с оборотите, позволява максимално бърза обработка на плодовете и зеленчуците.

Улеснено използване

Важно е да се отчете и колко лесно е използването на сокоизтисквачката, в това число и почистването. Почистването в много случаи е пряко свързано с разглобяване, внимателно измиване, подсушаване и сглобяване наново. Ако всичко това отнема прекалено много време, или процесът е сложен, то тогава човек трябва да се замисли дали да си го причини. Идеята зад използването на сокоизтисквачка е лесното осигуряване на витамини, а не трудното добиване на сладка течност. Препоръчително е да се търсят сокоизтисквачки с широк отвор за поставяне на плодовете и зеленчуците, широк отвор за получилия се сок и голям контейнер за отпадъците. Това е оптималният вариант.

Качествената сокоизтисквачка, подходяща за пространството и нуждите на едно домакинство може да превърне добиването и консумацията на плодови и зеленчукови сокове в истинско удоволствие за цялото семейство. И обратното – неподходящата сокоизтисквачка може да откаже дори и най-упоритата, целеустремена и добра домакиня завинаги от изстискването на сокове. Консумацията на пресен сок трябва да е удоволствие, а не награда за мъките по неговото изстискване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.