Соларни колектори за топла вода с вакуумни тръби

Гласувайте (1-5)

Все по-голяма популярност набират алтернативните източници на енергия, както са всички видове соларни системи. Двата най-масово познати са фотоволтаичните системи и вакуумните соларни колектори за топла вода. Разликата между тях е, че първите използват слънчевата енергия, произвеждайки от нея електрическа енергия, докато втория тип панели произвежда от топлинна енергия, която се предава на водата. Ние по-подробно ще разгледаме системи използвани за производството на топлинна енергия, а именно колекторите с вакуумни тръби.

Колектори за топла вода с вакуумни тръби

Те се състоят от няколко стъклени тръби, всяка от които има концентрични вътрешни и външни стени. Пространството между двете тръби е изцяло във вакуума, което спомага значително за изолирането на вътрешната тръба.

Тези системи работят на същия принцип като термоса. Точно поради тази причина топлинните загуби при тези нови алтернативни източници на енергия са почти премахната. Това прави вакуумните колектори с термосифон и с Heat Pipe тръби предпочитани в студени климатични райони.

Как работят соларните панели?

Слънчевите лъчи попадат в капана на колекторите, като биват абсорбирани от тръбите, а преобразуваната енергия се предава на специална течност, която се движи в затворен цикъл в медните тръби на системата. При нагряване тази течност преминава от течно към газообразно състояние и се издига към горната част на тръбите, където се намира и водосъдържателя. След като течността отдаде топлината и се охлади, тя се кондензира обратно в течно състояние и се влива обратно до дъното на тръбите, където цикъла се повтаря отново и отново.

Няма човек, които да е закупил соларни системи и да не е доволен от покупката си, най-малкото, защото с тяхна помощ вие пестите от разходите за електроенергия, а в същото време използва безплатно неограничено количество топла вода. Освен това вие, като собственик на слънчеви колектори, вие спомагате за опазването на околната среда, поради простата причина, че колекторите са напълно безвредни както за хората, така и за природата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.