Спининг риболов – страхотно хоби за малки и големи

Гласувайте (1-5)

През последните години спининг риболовът се превърна в много популярно хоби сред множество риболовци в България. Не само това, но и започнаха да се организират състезания в различни спинингови дисциплини. Цялата тази дейност постепенно въвлича все повече и повече желаещи, които искат да изпитат адреналина от удара и борбата с хищната риба, включително и деца.

С какво спининг риболовът е по-различен от другите типове риболов?

Също като другите типове риболов, и този се практикува с въдица, макара и влакно. Основната разлика обаче е стръвта. В спининга не се използва естествена стръв под формата на различни червеи и зърнени култури, а изкуствени примамки. Тези примамки се закачат на края на линията и риболовецът ги презентира във водата посредством въдицата. Те могат да бъдат различни имитации на рибки, червеи, ракообразни и други.

Другото особено в спининга е, че това е активен риболов. Риболовецът не седи на едно място в очакване на рибата да клъвне, а се придвижва по брега на водоема пеша, или посредством плавателно средство вътре във водоема, замятайки във водата и облавяйки всяка перспективна точка. Това създава една невероятна връзка с природата, защото докато обхождате водоема се наслаждавате на околната среда, шума на листата, песента на птиците, а много често се срещате и с по-едри диви животни.

Адреналинът, който носи спининг риболовът, също е несравним. Тъй като риболовецът замята непрекъснато примамката и я обира към себе си, се създава едно непрестанно очакване за удар. И когато този удар се случи, адреналинът изпълва цялото ни същество. Тогава си проличава хладнокръвието и умението на човека зад въдицата да укроти не само рибата, но и емоциите си, за да може да извади улова си успешно.

Какви риби могат да бъдат уловени на спининг?

Видовото разнообразие в спининг риболов е също толкова разнообразно, колкото и в риболова на мирни риби. Най-често ловените риби са кефал и костур, тъй като са най-разпространени. Има ги в почти всички водоеми в България. Освен тях обаче, спинингистите преследват и щука, распер, бяла риба, пъстърва и сом. Хората живеещи по Черноморието ловят успешно и дребни морски рибки, като попчета, морски кучета, сафрид, лапини, лефер/чернокоп, паламуд, морски врани и много други. Има също и много риболовци, които по няколко пъти в годината си организират екскурзии и пътешествия, изминавайки хиляди километри, в търсене на по-едри трофейни риби в южните ни съседки и на по-екзотични дестинации.

С какво да започнем, ако сме начинаещи?

Силно препоръчително за начинаещите спининг риболовци е да не се хвърлят в търсене на трофейни риби. Хубаво е в началото да се заложи на по-леки излети, в търсене на кефал или костур, тъй като те са масови видове риба и успехът с тях е почти винаги гарантиран. Също така, тези видове риба не са толкова взискателни към примамките и първоначалната инвестиция за риболовни принадлежности ще бъде по-поносима за бюджета. Това са и видовете риба, с които със сигурност ще запалите децата си по това хоби, ако искате те да прекарват повече време сред природата.

Ако все пак някой начинаещ реши да се хвърли директно в риболова на трофейни щуки, распер, бяла риба или сом, трябва да бъде много упорит и да не се отказва, анализирайки внимателно всеки свой неуспех или успех. Трофейните риби в България не са рядкост, но са доста мнителни и трудни за улавяне, което понякога може да бъде обезкуражаващо.

Такъмите, които са нужни за успешно начало

В началото не бързайте да се оборудвате напълно, колкото и блазнещо да изглежда. Купете си първо въдица, макара, плетено влакно, флуорокарбон за поводи, карабинки и няколко примамки, с които да изследвате интереса си. Хубаво е да вземете клещи или други помощен инструмент (кохер/форцепс), с който безопасно да откачате рибите от примамките си. Кеп за вадене на рибите от водата също ще ви е от голяма полза. Инструментът за откачане на улова и кепчето са дори задължителни аксесоари, тъй като от тях до голяма степен зависи вашат безопасност, както и тази на рибата.

Защо споменаваме и безопасността на рибата? Защото връщането на улова обратно във водата след откачане от примамката също засилва връзката на човека с природата. А и до някаква степен гарантира следващите успешни излети на спинингиста. Спининг риболовът е хоби, а не средство за набавяне на храна!

След като направите няколко излета, ще усетите сами от какво друго риболовно оборудване имате нужда, и тогава влагането на още средства в това начинание ще ви се стори по-резонно.

Друг ценен съвет за начинаещите е да намерят съмишленици в спининг риболова, по възможност по-опитни от тях. Така по-бързо ще навлязат в материята с разбиране, и няма да губят време в намирането на подходящи места за риболов. Не едно или две приятелства са започнали по този начин, така че вероятно ще намерите не просто съмишленик и ментор, а нов добър приятел, с който да споделяте емоциите от риболова.

Та, така, приятели. Потопете се в това хоби, грабете с пълни шепи от емоцията, която то ви дава и пазете природата и рибите, защото те остават и след нас!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.