Струва ли си ъпгрейда с новите процесори Ryzen на AMD

За всички компютърни ентусиасти сигурно вече е известно че премиерата на дългоочакваните процесори на AMD – Ryzen беше на 2-и март. Цокъла който ще използват те е AM4.

От AMD обещават отлична производителност и цени под тези на конкуренцията (в случая Intel). И ако вие сте един от тези които сте чакали това събитие дълго време и се чудите дали е време за ъпгрейд, ще споделя някои разсъждения с вас.

Първата партида процесори които ще се появят на пазара няма да имат вграден чип за видеокарта. Тоест ако до момента сте ползвали интегрираното в процесора видео, при новите AMD-та ще ви се наложи да купите отделно видео карта. Разбира се ще ви трябва нова дънна платка поддържаща цокъла AM4. Използваната памет ще бъде DDR4. Ако имате хубаво универсално охлаждане, то добрата новина е че ще може да го използвате и за новия цокъл. Подобно на LGA1150 и LGA1151, който са идентични като размери, АМ3 и AM4 ще бъдат по аналогичен начин.

Процесори с вградено видео (APU) от AMD обещават в средата на годината. Но предвид забавянето на сегашните процесори, най-вероятно и тези ги чака същата съдба… От една страна процесорите в граден видео чип ще използват същия цокъл и няма да има нужда от нови дънни платки. Но на практика по-скоро ще има нов чипсет, така че първата партида дъна за AM4 няма да бъдат съвместими с APU процесорите които ще излязат по-късно.

При всички положения е най-добре да се изчака с евентуалния ъпгрейд. Сега тепърва ще започне „война“ с цените на процесорите. От Intel вече са обявили ще че свалят цените за да отговорят на конкуренцията от AMD…ще бъде въпрос на време и от AMD да направят същото ако не искат да фалират. Така че в близките месеци очакваме нещата да се обърнат в полза на крайния потребител. Още един фактор заради който може да изчакате с ъпгрейда са новите HBM памети. Платки използващи тази бърза памет обаче не се очакват до края на годината.

При изписване на заглавието и етикетите "Струва ли си ъпгрейда с новите процесори Ryzen на AMD am4 amd ryzen sky-mag skymag zen процесори скай маг ъпгрейд ", понякога те могат да бъдат написани като:

  • яшикуь вс яс щзжиетаь я хдусше зидъеядис ryzen хь amd am4 amd ryzen sky-mag skymag zen зидъеядис яньт пьж щзжиета
  • ий,влд .р ир цмх,еьод и кфлрйе м,фшеиф,р ryzen кд amd am4 amd ryzen sky-mag skymag zen м,фшеиф,р иудь ;дх цмх,еьо
  • ij,wld .r ir cmh,exod i kflrje m,f[eif,r ryzen kd amd am4 amd ryzen sky-mag skymag zen m,f[eif,r iudx ;dh cmh,exo
  • struwa li si ypgrejda s nowite procesori ryzen na amd am4 amd ryzen sky-mag skymag zen procesori skaj mag ypgrejd

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.