Цветът на Pantone за 2024 г. и как да го носите

Гласувайте (1-5)

Много хора чакат със затаен дъх новия цвят на годината, отразяващ световните тенденции и настроения в обществото. Институтът за цветове Pantone разкрива тайната едва в края на годината, а именно през декември. 

За 2024 г. колористите са подготвили нещо специално и неочаквано – този път основният цвят на годината е номер 13-1023 – Peach Fuzz или „прасковен мъх“- лек, деликатен нюанс, отбелязващ 25-ата годишнина от програмата на Pantone за цвят на годината. Този мек, сърдечен нюанс изразява желанието за подхранване на доброта, състрадание и връзка – като същевременно насърчава дълбок уют, докато търсим мирно бъдеще. От MDL ще ви разкажем за цвета и неговите особености, а също така ще ви дадем идеи с какво можете да го съчетавате.

Peach Fuzz – деликатност, нежност и изящество

Прасковеният цвят е създаден чрез смесване на пастелни нюанси на розово и оранжево. Според изпълнителния директор на Pantone, Peach Fuzz ще помогне на хората да намерят вътрешен мир, което е почти невъзможно да се постигне в наше време. 

Експертите на Pantone са се вдъхновили от събитията, случващи се в света през последните няколко месеца. Агресията и суровостта, присъщи на нюанса от миналата година, трябва да отстъпят място на любовта към живота и безкористността. Прасковеният мъх трябва да ни накара да се чувстваме по-спокойни и по-уверени за бъдещето. Това ще ви позволи да забравите за защитите си и да се доверите на света около вас. Време е да се откажете от крещящите нюанси и да въведете нещо меко и ефирно в гардероба си. 

Какво ще бъде модерно през 2024 година?

Една от основните тенденции на 2024 г. са леките и полупрозрачни материи, благодарение на които можете да увеличите максимално своята женственост. През следващия сезон не забравяйте да обърнете внимание на ефирни рокли, многослойни поли и леки блузи, изработени от ефирни тъкани с цвят на зряла праскова. Съчетайте ги с класически панталони, макси поли, светъл деним и минималистични аксесоари, каквито можете да откриете в колекциите на MDL.

Цвят на прасковен мъх в дрехите – с какво да съчетаем Peach Fuzz

Въпреки задълбочените изследвания на Pantone, нюансът на прасковен мъх не е толкова популярен в облеклото. Последният път, когато е бил в тенденция, е в средата на десети век, когато „агресивният блясък“ постепенно се превръща в нещо от миналото. 

Днес намирането на дрехи в нюанса Peach Fuzz не е толкова лесно – в миналите сезони нежният пастелен нюанс беше силно изместен от розовото (което постепенно излиза от мода) или по-основните цветове като сиво, бежово и безспорния хит през последните сезони – черно. 

Въпреки това, прасковеният цвят все още се появява при доста известни марки. Zimmermann посвети почти половината от колекцията си на нюанса, който беше демонстриран през октомври 2023 г. 

Носенето на най-добрия цвят на Pantone за 2024 г. всъщност не е толкова трудна задача, тъй като нюансът е доста базов. 

  • добавете един детайл към монохромната визия – можете да изберете аксесоар, който ще бъде подходящ за голяма част от тоалетите ви;
  • допълнете прасковения мъх с ярки цветове – модерно червено, искрящо розово – можете да използвате основният цвят на 2023 г. или нюанси на синьото;
  • създайте монохромен външен вид – с този цвят можете да създадете доста нежни визии, а розово-оранжевият тон е подходящ за всеки стил.

С какво можете да комбинирате Peach Fuzz

Peach Fuzz е един от най-деликатните и романтични нюанси, който е невероятно лесен за комбиниране с други цветове.

  • комбинацията от прасковен мъх и бяло е вид класика – стилна и елегантна. Неслучайно този мек контраст се използва активно от организаторите на сватби, които дават съвети за роклите на шаферките и декорацията в този нюанс;
  • ако искате да добавите малко яркост към външния си вид, допълнете прасковения мъх с богати нюанси на розово или оранжево. Запомняща се визия, която ще привлече вниманието на другите, но в същото време няма да бъде твърде колоритна;
  • една от най-любимите комбинации на стилистите е прасковен мъх + сиво. Визия в такива нюанси от една страна изглежда неутрално, но от друга – необичайно. 

Като цяло Peach Fuzz е универсален цвят, с който можете и трябва да експериментирате. Опитайте се да го комбинирате и допълните с основни нюанси като черно, шоколадово, бежово, а също така можете да го съчетаете с мента, лавандула и светло синьо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.