Туристически атракции и забележителности в Бургас и региона

Гласувайте (1-5)

Едва ли има българин, който да не изпитвал морските ласки по плажовете на Слънчев бряг.

Слънчев бряг – най-лудото място на планетата.

Вместо да измисляме мнения за Бургас и знаменития курорт Слънчев бряг, ще предоставим думата на реални туристи, които са оставили коментари в най-големия и известен сайт за туристически ревюта TripAdvisor:

“Слънчев бряг… Най-щурите партита, най-горещите момичета, малко късче от рая” (в оригинал: Sunny beach… Craziest parties, the hottest girls, a little piece of HEAVEN), ревю от турист от Брюксел, Белгия. И още едно ревю, този път на руски: “Тук се усеща, че наистина ти се радват. Към всеки посетител се отнасят така, сякаш той е най-желаният клиент” (в оригинал: Здесь чувствуется, что тебе рады. К каждому посетителю относятся так, будто он самый желанный клиент.), ревю от турист от Норилск, Русия.

Това са “най-слабите” ревюта, които успяхме да намерим. Някои от ревютата са написани с такъв възторг и съдържат такива суперлативи за курорта, за забавленията, за храната, за обслужването, за България като цяло, щото на човек му става малко неудобно. Подобна е ситуацията и в най-известния в света туристически справочник LonelyPlanet. И там думите, казани за Слънчев бряг, се отличават с превъзходна степен на прилагателните, като “най-невероятно”, “най-красиво, “най-щуро”, “най-вкусно” и т.н. Все пак, въпреки лекото неудобство, трябва да отбележим, че е приятно за бургазлии и несебърлии, когато наричат Бургас и района около града “най-лудото място на планетата”. Може би управлението на курорта трябва да помисли, дали тази фраза да не стане новото мото на Слънчев бряг.

Освен стотиците ресторанти, механи, бистра и барове, курорта предлага отличен аквапарк, лунапарк, полети с парапланери, джетове, дайвинг, джип-сафари, екскурзии по черноморския регион и във вътрешността на страната.

Въпреки, че летния купон на Слънчев бряг изглежда “безкраен”, както пишат туристите, за добро или за лошо, известно е, че всичко си има край. През октомври сезонът приключва и тогава гостите разбират, че Бургас не е никак лоша алтернатива на “лудия курорт”. Че е време да понамалят темпото и вместо на безкрайни партита да се отдадат на по-изтънчените типове туризъм, като културен и винен туризъм. И двата типа могат успешно да се практикуват в Бургас.

Бургас – център за любители на по-изтънчените видове туризъм.

Винарни, които предлагат дегустация има в Поморие и в селата Медово и Венец в Бургаска област. В самият Бургас също може да се опитат разнообразни вина от цяла България по време на винения фест, организиран всяка година в Морското казино или в комплекс Флора.

Няколко музея са разположени в центъра на Бургас, буквално на разстояние около стотина и по-малко метра един от друг. Това са Етнографския музей, разположен точно зад църквата Св.Св. Кирил и Методий, в стара възрожденска къща от средата на 19 век, Историческия музей, разположен на около 100 метра от Етнографския, на улица Лермонтов, Природонаучния музей, разположен на гърба на Историческия, буквално на десетки метри от Историческия и Археологическия музей, разположен на пешеходната улица Богориди, на около 100 метра от Природонаучния музей.

Разположението на музеите е такова, че ако човек се намира на някоя висока тераса в района, той може да обхване сградите с поглед, а за да мине пеш покрай всяка от сградите са необходими десетина минути. А в изброените музеи има какво да се види. В Археологическия музей се намира уникална експозиция на едно от тракийските съкровища, с тракийски накити, които жените по тези места са носили преди 3000 години. В Етнографския музей има експозиция на народни носии, подредена стая с мебелировка от времето на Възраждането, образци на българска дърворезба. Историческия музей разказва историята на региона от древни времена до наши дни с исторически документи и предмети с историческа стойност. Природнонаучния музей ще разкаже на посетителите за флората и фауната на Бургаския регион и най-вече за планината Странджа Бургаските влажни зони. Гостите на града няма да останат разочаровани, без значение кой от бургаските музеи решат да посетят.

По материали от сайта Нощувки Бургас 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.