Уелнес природа

Гласувайте (1-5)

Уелнес природа. Почувствайте освежаващите и полезни ефекти на природата при лесна разходка или поход! Когато сте на открито, кръвното ви налягане се понижава, тишината гали ушите ви и обгръща тялото ви и е много по-лесно да се движите навън, отколкото на закрито.

Физическата активност сред природата е особено полезна и забавна за децата. Българската природа предлага отлични възможности за подобряване на вашето благосъстояние, особено Западните Родопи. Къде може човек да съчетае разходка сред природата и нощувка в близост до природата? Защо не в къща за гости Кристал в Триград, Западните Родопи?

Какво е къща за гости?

Докато търсите достъпни квартири по време на пътуване, вероятно сте се сблъскали с понятието къща за гости.

Къща за гости е къща, собствениците на която живеят в нея или наблизо, а стаите в къщата се отдават под наем на гостите.

За разлика от хотела, тук няма рецепция, която работи непрекъснато. Затова се препоръчва предварително да се съгласува времето за настаняване с домакините. Самите собственици са ангажирани с поддръжката на къщата или привличат помощници, които също не работят по цял ден, а за няколко часа, например за почистване на стаите.

Няма строги изисквания към помещенията. В хотелите размерът на стаите и тяхното минимално оборудване се регулират. При къщите за гости всичко е по преценка на собствениците, поради което настаняването на такива места е по-евтино, а самите стаи са много по-скромни, отколкото в хотел. Всъщност това е голяма къща с територия, стаи от която се отдават под наем на туристи.

Но нека разгледаме какво може да ни даде нощувката на по-голяма надморска височина и в близост до природата.

Природата винаги е давала сила и здраве на човека. В миналото животът на хората зависеше силно от природата. Днес за повечето хора времето, прекарано сред природата, осигурява специален духовен комфорт и е една от опциите за активен отдих.

Природата и заниманията на открито помагат за поддържане на здравето и противодействат на влошаването на благосъстоянието в съвременното общество, като намалена физическа активност, заседнал начин на живот и затлъстяване, както и свързаните с тях рискове от сърдечно-съдови заболявания, психични разстройства и диабет тип 2.

Природата има положително въздействие върху здравето и благосъстоянието

Физическата активност на открито се увеличава: природата предполага движение. Без да забелязваме, сред природата се движим много по-бързо и енергично, отколкото на закрито, дори физическата активност изглежда по-лесна.
Природата съживява човека и му помага да се възстанови от стреса: концентрацията на вниманието се подобрява, пулсът и кръвното налягане намаляват.
Да бъдеш сред природата насърчава чувството ни за общност: реагираме по-позитивно на другите хора и настроението ни се подобрява доста бързо.
Дори кратката разходка сред природата е от полза: след 5 минути настроението се подобрява, за 15-20 минути жизнеността се възстановява и кръвното налягане се понижава. А при посещение на лесопарковите зони за поне 5 часа месечно или 2-3 излизания извън града на месец благосъстоянието на жителите се подобрява значително.

Природата е движение

Чистата и красива природа е най-доброто място за спорт. В природата вниманието е насочено не само към изпълнението на упражнения, но и към околната среда. Ето защо туризмът в гората често е по-малко стресиращ от спорта на закрито. За разлика от градската среда, разнообразните природни пейзажи дават възможност за по-пъргаво и бързо ходене.

Много хора откриват, че обикновената разходка сред природата носи здраве и уелнес. Колкото по-често сте сред природата, толкова повече природата влияе на вашето благосъстояние. Тези, които предпочитат ходенето на чист въздух, го правят по-охотно и по-често от тези, които се упражняват във фитнеса.

Природата е най-добрата детска площадка

Криволичещи пътеки, камъни и скали, пънове и дървета предлагат на децата много възможности за активно забавление: скално катерене, скачане, бягане и различни безплатни игри. Всички те са от голямо значение за развитието на детето. Моторните умения помагат на детето ви да развие способност за решаване на проблеми.

Освен това природата действа успокояващо върху неспокойното и агресивно поведение при някои деца. Любовта към природата от детството осигурява основата за останалия живот.

Дейностите на открито носят ползи за здравето

Научно е доказано, че се постигат значителни ползи за здравето, като се ходи енергично в продължение на общо 2,5 часа седмично или се тича 1 час 15 минути седмично. Това има положителен ефект върху теглото, кръвното налягане, баланса на кръвната захар и регулирането на холестерола.

Редовното упражнение и избягването на непрекъсната поза в седнало положение предотвратява хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и мускулно-скелетни проблеми. Редовното упражнение е важен аспект на вашето здраве, както и отказването от тютюнопушенето!

Природата помага да се възстановите от стреса. Живописните пейзажи, звуци и ухания ви помагат да се освободите от задачи, които изискват концентрация. Природата помага на тялото да се възстанови от стреса, а на мозъка – да функционира най-добре.

Бързо развиващото се информационно претоварване и начин на живот, при който по-голямата част от деня се прекарва пред компютърен дисплей и друго електронно оборудване, поставят специфични изисквания за работата на мозъка. Задачи, които изискват постоянно внимание, предразполагат към стрес и умора. Креативността и концентрацията са нарушени, ако мозъкът не е в състояние да се възстанови от стрес от време на време.

Стресът е свързан и с възпалителни процеси в организма и хронични заболявания, така че правилното възстановяване от стреса е медицинско много важно за здравето. Умът и съзнанието се възстановяват най-добре на място, където негативните мисли се забравят и човек живее в спокойствие и мир. Живописните природни обекти са предимно такива места.

Ето как природата влияе на тялото:

Кръвното налягане се понижава.
Пулсът спада.
Концентрацията на кортизол (хормон на стреса) намалява.
Физическите симптоми като главоболие отшумяват.
Намалява се мускулното напрежение.
Повишава се самочувствието за здраве и благополучие.

Ето как природата влияе на ума:

Настроението се подобрява.
Отрицателните емоции като гняв, разочарование и безпокойство изчезват.
Самочувствието се повишава.
Способността за решаване на проблеми и концентрацията се подобряват.
Възприятията за психично благополучие и качество на живот се подобряват.
Повишава се компетентността и чувството за общност.

Ето как природата влияе на взаимодействието:

Ние сме по-позитивно настроени към другите хора.
Улеснява се взаимодействието между различните възрастови групи.
Повишава се чувството за самодостатъчност и компетентност.
Засилва се чувството за принадлежност към група или среда.

В днешно време социалната изолация и самотата са често срещани в много страни, както в градовете, така и в отдалечените райони. Научно е доказано, че естествената среда около нас има свойства, които карат хората да се чувстват по-добре, дори социално.

Да бъдеш сам в природата се възприема по-добре, отколкото в градска среда. Природата укрепва сетивата: чувството за общност и принадлежност към дадено място може да се засили.

Близостта до природата, престоят и работата в такава среда карат човек да мисли не само за себе си, но и за другите хора по-позитивно!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.