Устойчиво развитие

Гласувайте (1-5)

Според дефинираното от Световната организация за опазване и развитие на околната среда, понятието „устойчиво развитие“ предполага в своята основа да задоволява всекидневните нужди на днешното поколение без да ощетява бъдещето.

Днес е време на глобализация и много от компаниите целят бърза и стабилна печалба, като същевременно пренебрегват правата на служителите си. За щастие обществото вече е много по-чувствително към такава несправедливост и дружествата са заставени да водят бизнес, който е социално отговорен и се грижи за околната среда. Международната цел за устойчиво развитие е поставена точно след конференцията в Рио Деженейро, състояла се през 1992г.

В първата фаза на семинара, фокусът на дискусията е бил насочен в по-голяма част към екологичните аспекти – Корпоративна отговорност към околната среда, а във втората фаза се набляга върху корпоративната социална отговорност. Днес на дневен ред стои връзката между икономическото и социално развитие, което поставя напред отговорността на дружествата към обществото.

Погледнато в дългосрочен план, устойчивото развитие на една организация има възможност да бъде приложено предимно като глобална концепция за корпоративна социална отговорност, чрез която икономиката, околната и социална среда са свързани. Всички тези фактори са взаимосвързани и зависими и се изразяват толкова, доколкото без една стабилна икономическа среда не е възможно да бъдат постигнати нито природни, нито обществени изисквания. Устойчивостта се отнася до три фактора – околна среда, общество и икономика на регионално и глобално ниво, съдържащи безброй много теми.

Устойчиво ориентиран мениджмънт комбинира същевременно икономически растеж, опазване на природата и равновесие в социалната среда. Самостоятелно, ангажиране със задължение от страна на организацията и успешното решаване на възникналите конфликти са едни от най-важните критерий за устойчиво функциониране.

Дали една организация се развива устойчиво може да се определи само ако погледнем назад в миналото, защото какво така или иначе означава една фирма да работи за устойчивост? Дали това означава да се насочи към дълготрайност и полза от употреба на продукта? Каква е степента на опазване на природата която трябва да бъде постигната по време на производството? Какво означава справедливо отнасяне към служителите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.