Важен ли е калцият за предпазване от хипоминерализация на костите?

Гласувайте (1-5)

Сигурно докато сте били малки сте чували: „Пий си млякото!“, от вашите родители? Без да се замисляте, вие сте знаели, че това е нещо много полезно за здравето ви. Да, това със сигурност е така, защото млякото съдържа калций, който може да ви предпази от остеопорозата, която атакува около 80% от жените след менопаузата. За да се засили ефектът на млякото, специалистите по хипоминерализация на костите от Фрамар съветват, да се приема допълнително витамин D, особено ако не излизате често на слънце (то стимулира тялото да синтезира този витамин), защото той ускорява усвояването на калций от костите.

Защо всъщност имаме нужда от калций?

Костите на човек растат най-бързо през юношеските години и затова е нужен достатъчно калций, който да изгради здрав скелет, предпазващ от бърза загуба на костна тъкан, когато човек започне да остарява. Мнозина обаче не получават достатъчно калций, а ако те пушат цигари, пият газирани или алкохолни напитки те допълнително губят този минерал, защото тези вредни навици пречат за усвояването на калция от костите. Според проучванията, малките деца и по-възрастните хора приемат достатъчно количество калций на дневна база, но при децата между 9 и 19 години това не е така, а всъщност този период от живота изисква най-големите дози калций плюс витамин D.

Заради постоянните диети, на които се подлагат тийнейджърките и храненето набързо, децата в ученическа възраст лишават тялото си от жизненоважният калций, което не позволява на костите да изградят максимална плътност. Това е основната предпоставка за развитие на остеопороза, костното заболяване, което води до разреждане на костните гредички и е предпоставка за чести фрактури, дължащи се на отслабените кости.

Калцият също така играе важна роля и при мускулните съкращения, предаването на нервните импулси до различните части на тялото и отделянето на хормони.

Ако тялото не получава достатъчно калций, тогава не може да се гарантира нормалните функции на клетките, което води до редица здравословни проблеми.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.