Важни характеристики на професионалните бормашини

Гласувайте (1-5)

Ръчните инструменти все по-често се създават и конструират с мисълта да извършват повече от една функция. Това се отнася и за всяка качествена професионална бормашина, която може да се намери на пазара. Въпреки че този уред се използва предимно за пробиване на отвори в различни материали (бетон, гипс, дърво, метал, пластмаса и други), приложението му не се изчерпва само с това. С бормашината може също така да се извършват и следните дейности:

  • Изкъртване на на повърхностни слоеве. За целта си има и специален подвид на инструмента, наречен къртач;

  • Завиване и развиване на винтове и други крепежни елементи. Именно затова е важно бормашината да се върти и в двете посоки. Дори и при т.нар. любителски инструменти, тази функция е налице, така че при професионалните може да се приеме за даденост;

  • Разбъркване на боя или цимент. Върху патронника може да се постави специален накрайник, който служи именно за тази цел. Бърка се равномерно, докато се получи хомогенна смес.

Наричана разговорно „дрелка”, в днешно време бормашината може да върши значително повече неща, отколкото преди. Но при инструментите от професионалния клас трябва да са налице определени показатели и екстри, които не се намират при по-обикновените модели.

Мощността е водещ фактор в това отношение. Професионалните бормашини трябва да имат възможност за по-голяма пробивна сила, независимо дали говорим за ударни, или за перфоратори.

Консумираната мощност при инструментите от по-високия клас стандартно не пада под 800-900 W, докато отдаваната мощност обикновено е около половината от тази стойност. При по-мощните модели, предназначени за тежка и продължителна работа, този показател може да надхвърли дори 2000 вата отдавана мощност. Що се отнася до безжичните модели, там трябва да се гледа какви са показателите при параметър като напрежение на акумулатора.

Професионалната машина издържа значително по-дълго

Докато с обикновена дрелка не може да се работи твърде много време без прекъсване, то при високия клас инструменти водещите производители като Bosch например са предвидили възможността за продължителен труд. Реализира се посредством вградена система за охлаждане, която не позволява на уреда да прегрее. А това се постига и чрез активно прахоулавяне. В това отношение професионалните бормашини рязко се отличават от любителските модели. Още в момента на пробиване голямата сила на засмукване отстранява всякакъв прах, което е добре и за работещия.

Други параметри на бормашината от висок клас

Мощността и издръжливостта са водещи фактори. С тях пропорционално се повишават размерите и теглото на машината, в сравнение с по-обикновените модели. Ето и какви характеристики още са важни за една професионална бормашина:

  • Регулиране на оборотите. От съществено значение е да бъде налице такава възможност, тъй като дава осезаемо по-голяма вариативност при работа;

  • Голям въртящ момент, задължително условие за дейности, изискващи интензивна мощност;

  • Защита срещу повторно включване. Такава функция гарантира, че уредът няма да стартира внезапно след прекъсване и последвало възстановяване на тока;

  • Високо ниво на сигурност за ползващия. Това се постига, както чрез висококачествените ръкохватки с противоплъзгащо покритие, така и с поставянето на протектори, които да предпазват от искри, стружки и други малки частици.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.