Важни въпроси и отговори за акумулаторите

Гласувайте (1-5)

Много в важно какъв акумулатор ще изберем и как ще го използваме, за да извлечем максимума от него. Следват няколко въпроса, чиито отговори ще ви бъдат полезни.

Защо е толкова критичен волтажа  при зареждането на гел акумулатори и запечатани оловни акумулатори?

Напрежение при зареждане е от решаващо значение за тези видове акумулатори, тъй като и двата са рекомбинантни. Това означава, че кислородът, който обикновено се произвежда от положителната плоча във всички оловни акумулатори, се рекомбинира с водород от отрицателната плоча. „Рекомбинацията“ на водород и кислород произвежда вода, която замества влагата в батерията. Затова батерията не се нуждае от поддръжка и никога не се долива вода.

Запечатващият клапан е от критично значение за херметизираните акумулатори. Клетката трябва да поддържа положително вътрешно налягане, в противен случай рекомбинацията на газовете няма да се състои и клетката ще изсъхне и няма да заработи.

В допълнение, клапанът трябва безопасно да освободи всяко излишно напрежение, което може да се създаде по време на презареждане, в противен случай акумулаторът ще бъде непоправимо повреден.

Прекомерното налягане, което отпуска клапанът е от водород и кислород. Колкото повече се презарежда акумулаторът, толкова по-малко кислород и водород остават вътре в акумулатора, които да се комбинират и да създават вода. Накратко казано, акумулаторът изсъхва.

Важно е да се отбележи, че запечатан акумулатор никога не трябва да се отваря, след като напусне завода. Ако се отвори, клетката губи своето налягане и външния въздух ще „отрови“ плочите и ще доведе до дисбаланс, който унищожава рекомбинирането на химичните елементи.

Правилното напрежение за зареждане на гел акумулатор е 14.4 до 14.6 волта при максимална температура от 20°С. Напрежението, което трябва да използвате, за да заредите един AGM акумулатор е абсолютно същото – 14.4 до 14.6 волта при максимална температура от 20°С.

Каква е разликата между гел акумулаторите и акумулаторите с абсорбиран електролит?

И двете са рекомбинантни батерии, които са запечатани и са с клапанно регулиране.

Основната разлика е, че електролитният акумулатор съдържа количество течен електролит, който е добавен в завода и се просмуква в специални разделители. Поради тази причина е неразливаем, защото всичкият течен електролит е в капана на гъбата, която служи като разделителен материал. Това не е „свободен“ електролит, който да се излее, ако е пробит или счупен.

Мога ли да съхранявам запечатана батерия в гаража през зимата или има опасност да замръзне?

И двата вида акумулатори, с гел клетки и AGM, могат да бъдат съхранявани при температури от -28°С, без да замръзнат, но при условие, че са напълно заредени.

Позволено ли е гел акумулаторите да се транспортират по въздух?

Да. По-голямата част от гел батериите са одобрени за пренасяне с въздушен транспорт. Тази информация може да бъде намерена на етикета на всеки гел акумулатор.

Имат ли памет гел акумулаторите и акумулаторите с абсорбиран електролит?

Отговорът на този въпрос е – Не. С тази функция разполагат единствено никел-кадмиевите акумулатори.

От къде можете да закупите акумулатор?

Можете да се разходите до някой магазин за авточасти или електроника или може да предпочетете да поръчате оналйн акумулатор 12v 7ah от Викиват или друг магазин за електроника, който разполага и с онлайн магазин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.