Вече не може без топлоизолации

ремонт на дома

Всеки добър собственик вече се е обърнал към фирма за топлоизолации, или поне събира пари и възнамерява на го направи. Защото качествените топлоизолации са тип вложение, което бързо се изплаща и облекчава семейния или фирмения бюджет. Най-добрия вариант с още по-добър ефект е цялата сграда да е с топлоизолации. Изолирането само на един етаж от сградата не дава желания ефект, поради акумулиращия ефект и загубата на енергия към съседните неизолирани неотоплени зони от сградата.

Във ваш интерес е да убедите колкото се може повече съседи в ползата от топлоизолации, след това да решите заедно какъв вид ще се използва – това пък е в интерес на добрия външен вид на сградата.

Освен изкуствените топлоизолации, които се използват главно за външно изолиране поради това, че са горими и отделят токсични газове, имаме и минерална топлоизолация. Минералните изолации осигуряват много добра пожаро-, звуко- и топлоизолация. Минералната вата, поради това, че не гори и има чудесна звукоизолация е изключително подходяща за ползване вътре в сградите – за вътрешни неносещи стени, за изолация на подпокривно пространство. Естествената влакнеста структура е причина за добрата звукоизолация.

Каменната вата се получава от естествени екологично чисти материали – базалт, доломит, варовик, боксит. Преработват се във формата на меки и твърди плочи, рула и въжета. Твърдите плочи се ползват за топлоизолации на подове и плоски покриви, останалите – за външна и вътрешна изолация. Рулата каменна вата също са топлоизолации и се използват за скатни покриви, вътрешни преградни стени и пр.

Стъклената вата се прави от пясък и рециклирано стъкло. Използва се по-често в промишлени сгради, предлага се под формата на панели, рула и въжета.

Използват се и естествени топлоизолации, чиито материали са органични и се добиват от природата. Те се рециклират без проблем , за разлика от останалите. Ленът и конопът са се използвали за топлоизолации в началото на 20 век, сега отново започва търсенето им заради лесното рециклиране и опазване на околната среда. Недостатък е, че са горими, но след обработка с химикали имат много добри топлоизолационни свойства. Конопът е много скъп материал, иначе не се деформира и чудесно запазва топлината. За по-голяма здравина му се добавят уплътняващи частици.

Дървено-фазерните изолационни платна се използват за топлоизолации на невисоки сгради, голям недостатък е, че са силно запалими, затова се обработват против горене.

С пеностъкло се правят топлоизолации на дървени и метални конструкции, защото е негоримо, здраво и водоустойчиво. Недостатък е високата цена.

В днешно време се поставя акцент върху пестенето на енергия и намаляване на загубите й. Затова е изключително важно да помислим за топлоизолации за дома си. Некачествените топлоизолации водят до допълнителни разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.