Видове силует и обща форма на облеклото

Гласувайте (1-5)

Неведнъж са правени опити за систематизиране на основните параметри на силуета и определяне на конкретен брой, ще ги наречем, видове силует. Популярно е наложеното в практиката, основаващо се на отношенията между човешката фигура и конструкцията на облеклото, разграничаване – втален силует, полувтален силует, прав силует и овален силует.
Не по-малко популярно е породеното най-вече от маркетинга и рекламата
разграничаване на видовете силует според близостта на общата форма с формата на характерни букви от латинската азбука – буквите A, X, Y, H и О. Безспорно второто се основава повече на визуалното, а като следваме неговата логика, лесно ще открием геометричните фигури, които формите на тези букви повтарят – триъгълник, правоъгълник и кръг.

Тук проследяваме възможностите за създаване на определен образ, работейки над силуета, като съзнателно игнорираме голяма част от конкретните видими качества на дрехата – колорита, десена, декорациите и пр. Стремежът ни е да достигнем до основните форми в нейната композиция и начините за съотнасянето им една към друга. Анализирайки дрехата като структура от взаимосвързани и взаимодействащи си неизобразителни геометрични форми, ние търсим техните възможности да предизвикват определени асоциации или настроения, които съответстват на излъчването, темперамента и характера на конкретен образ или възможностите самите те да създават излъчване, темперамент и характер.

Отново ще подчертаем – елементът, който в най-голяма степен “създава” дрехата е силуетът. Когато анализираме нейните най-общи форми – без да обръщаме внимание на цвета, орнаментите, материята, историческия контекст и социалната среда – ние виждаме, че тя вече е придобила и притежава смисъл и съдържание. Дрехата може да бъде тясна или широка, затворена или свободна, плътна или ефирна. Бихме могли да продължим да описваме и разграничаваме характера на силуета по този начин. По-важно е, че неговите визуални белези – организъм от линии и фигури, които могат да се обобщят дори само в една дума – съдържат и изразяват завършено послание. Това послание е в основата на всичко, с което готовото изделие ни впечатлява.

Източник: http://mes.bg/damski-obuvki

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.