Видове трансформатори и тяхното приложение

4/5 - (1 vote)

Трансформаторът е базиран на много прост факт за тока: когато променливият електрически ток протича през проводник, генерира магнитно поле (невидим модел на магнетизма) или „магнитен поток“ около него. Силата на магнетизма е пряко свързана с размера на електрическия ток. Така че колкото по-голяма е електрическата енергия, толкова по-силно е магнитното поле. Има и още един интересен факт за електроенергията. Когато магнитно поле се движи около парче жица, генерира електрически ток в нея. Така че, ако поставим втора намотка от тел в непосредствена близост до първата, и изпратим променлив електрически ток в първата намотка, ще създадем поток на електричество през втората жица. Токът в първата намотка обикновено се нарича първичен ток, а токът във втория проводник, следвайки тази логика, е вторичен ток. Това, което направихме тук, е пренасянето на електрически ток през празно пространство от една намотка от тел към друга. Това се нарича електромагнитна индукция, защото токът в първата намотка индуцира ток през втората намотка. Можем да направим така, че електрическата енергия да преминава по-ефективно от една намотка към друга, като увием около тях меко парче желязо, което понякога се нарича ядро.

За да се направи намотка от тел, тя се навива в кръг на примки. Ако втората намотка има същия брой навивки като първата намотка, електрическият ток във втората намотка ще бъде на практика със същия размер като този на първата намотка. Но, ако имаме повече или по-малко навивки във втората намотка, можем да направим вторичния тока и напрежението по-голямо или по-малко от основните ток и напрежение.

Важно е да се отбележи, е, че този трик работи само ако електрическият ток се колебае по някакъв начин. С други думи, вие трябва да използвате вид постоянно обръщаща се електроенергия, която се нарича променлив ток (AC) с трансформатор. Трансформаторите не работят с постоянен ток (DC), където постоянен ток тече непрекъснато в една и съща посока.

Трансформатори за Понижаване

Ако първата намотка има повече навивки от втората намотка, вторичното напрежение е по-малко от основното напрежение. Ако втората намотка има навивки, които са наполовина на тези на първата намотка, вторичният волтаж ще бъде наполовина на основното напрежение, съответно, ако втората намотка има една десета от навивките, то тя притежава и една десета от волтажа. Общо взето

Вторично напрежение ÷ Първично напрежение = Обороти на вторичното ÷ Обороти на първичното

Токът се трансформира в обратна посока – увеличаване на размера –  с трансформатор за понижаване:

Вторичен ток ÷ Първичен ток = Обороти на първичния ÷ Обороти на вторичния

Трансформатори за Повишаване

Обръщане на ситуацията, можем да направим повишаващ трансформатор, който увеличава ниското напрежение във високо.

Този път имаме повече навивки на вторичната намотка. Но все още е вярно, че:

Вторично напрежение ÷ Първично напрежение = Обороти на вторичното ÷ Обороти на първичното

И

Вторичен ток ÷ Първичен ток = Обороти на първичния ÷ Обороти на вторичния

При повишаващите трансформатори ANG използваме повече навивки във вториччната намотка, отколкото в първичната, за да получим по-голямо вторично напрежение и по-малък вторичен поток на електрическа енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.