Вие сте магнит за комари? Вижте най-добрите съвети за предпазване от ухапване

Гласувайте (1-5)

Вие се опитвате да се насладите на вечерта през барбекюто в градината, но постоянно рояк от комари ви следва където и да отидете. Заплахата? Ухапването от комарите оставя сърбящ, подут и зачервен отпечатък върху кожата ви, като това е най-лекото нещо, с което се разминавате. Вероятността да бъдете заразен от болести, пренасяни от комарите е много голяма, въпреки че в България случаите са доста редки. Това не бива да ви успокоява, защото вие може да сте сред изключенията, които потвърждават правилото.

Вие сте атакувани яростно от тези вредители и изведнъж забелязвате, че гостите ви си стоят невъзмутимо. Възможно ли е комарите да избират някой хора пред други?

Краткият отговор е „да“? Тези кръвопийци се оказва, че може да има например 10 човека, а те да хапят само един от тях. Всичко това си има логично обяснение – може би знаете, че само женските комари хапят, но те не го правят защото са гладни, а защото в кръвта има определени ензими и белтъци, които са нужни за развитието на оплодените им яйца. Очевидно е, че те комарите търсят най-добрият донор на тези важни вещества.

Кои хора предпочитат комарите?

Когато човек има висока концентрация на стероиди и холестерол на повърхността на кожата, това привлича неудържимо кръвосмучещите насекоми. Комарите също се насочват и към хора, които произвеждат по-големи количества на някой киселини, като пикочна киселина, която има изключително примамлив за тези паразити аромат.

Как да се справите с комарите?

Съществуват различни химически и естествени средства за отблъскване на тези насекоми. Ако обаче не обичате лосионите и спрейовете, тогава можете да използвате едни от последните разработки по темата. Това са капаните срещу комари, които излъчват атрактивни за комарите неща, като въглероден диоксид, топлина, влага и други. Тези устройства привличат комарите, а след това ги убиват.

Също много добро средство са защитните облекла, които са обработени с химическия инсектицид перметрин. Те обаче са по-препоръчителни за професионалните туристи и рибари, като цената им все още е доста висока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.