Вирусите на грипа пак ни атакуват

5/5 - (3 votes)

Не ни се иска, но е факт – и през настоящата година грипните вируси нямат умора и ще причинят неприятни последици на не един и двама българи. Особено ако не сме ваксинирани.

Кой е причинителят на грипа?

Има писмени свидетелства, че грипът е бил разпространен още в древността. Първоначално се е считало, че това заболяване се причинява от бактерии. Но в 1933г. е изолиран първият грипен вирус от така наречения тип А. След това изследванията продължават и са открити и вирусите от типове В и С. Най-изменчиви са вирусите от тип А.

Как „прихващаме“ грип?

От контакт с болен човек. Може да е член на семейството, а може да е случаен пътник в метрото или автобуса… Вирусите се предават по въздуха (т.н. въздушно-капков път). Ако някой киха или подсмърча до вас, стойте надалеч – около болния се създава зона, богата на вируси. Дори и при обикновено кашляне „облакът“ от частици с вируси е поне на 1 – 1,5 м от заразоносителя. Този облак бързо се разсейва, но при ниски температури вирусите живеят дълго…

Как да се предпазим от грип?

От грип не се разболяват хората с антитела в кръвта. Антителата се образуват след преболедуване или след ваксинация. Ако нямаме антитела – трябва да ограничим контактите с други хора. Дори и да не изглеждат болни, те може да са вирусоносители.

Какви са симптомите на грип?

Отпадналост, „дращене“ и болки в гърлото, хрема, кихане… Това грип ли е, или настинка?

Най-често грипът ни поваля рязко. Започва с втрисане, температура, болки в мускулите, ставите, главоболие, силна отпадналост. В някои тежки случаи може да се стигне до поражения и на вътрешните органи. Едно от нередките усложнения е пневмонията.

Грип, кашлица

Какъв грипен вирус ще ни атакува през 2019г.?

В момента изследвания показват два щама от тип А: H1N1 и H3N2. Първият е т.н. щам „Мичиган“, поразяващ основно млади хора – деца, бременни. По-податливи са хората с наднормено тегло. За съжаление нямаме имунитет срещу него, защото не ни е атакувал преди това. Очаква се пикът на заболяванията да бъде през следващите няколко седмици.

Какво да предприемем при симптоми на грип?

Не трябва да се правим на герои и да продължим да ходим на работа (на училище, в заведения…) след констатиране на първите симптоми. Дори и да се чувстваме работоспособни, вирусният „облак“ около нас няма да пощади околните.

Борбата  с вирусите е най-ефективна през началните 24 часа. Незабавно се търси лекарска помощ с цел получаване на ефективно лечение с точните препарати. Важно е да помним, че антибиотиците не ни помагат при чиста вирусна инфекция! Нещо повече, те често водят до негативни последствия поради унищожаването на полезните бактерии в организма! Приемат се само при бактериални усложнения и след лекарско предписание.

Според редица изследвания медицинската маска не помага много на здравите хора. Може да се носи от болни с цел намаляване разпространението на фини частици, съдържащи вируси при кихане и кашляне.  И да се сменя на всеки 1 – 2 часа, когато вече е навлажнена и неефективна.

Ако в къщи има болен, хигиенните изисквания се завишават – необходимо е по-често проветряване и почистване повърхността на мебелите. Много важна е личната хигиена.

Можем ли да се излекуваме от грип със средствата на „народната медицина“?

При настинка – има домашни рецепти, които помагат. При истински грип – категорично не! Може и да облекчим някои симптоми, но – дотам. С чай, лук, чесън, мед, топла вода и т.н. не се убиват вируси.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.