Влиянието на кафето върху вашето здраве

чаша за кафе
Гласувайте (1-5)

Противно на общоприетото схващане, консумацията на кафе има редица ползи за здравето на хората. Изследвания са показали, че напитката може да въздейства благоприятно във всякакъв аспект, който касае здравословното състояние на организма. Разбира се, че съществуват някои рискове за вашето здраве, свързани с употребата на кафе, но повечето са всъщност само митове. Ето някои неща, които показват позитивите свързани с консумацията на най-популярната напитка в света.

Изследвания са показали, че кафето може действително да предотвратяват някои заболявания в дългосрочен план. Редовните консуматори на тази напитка, показват по-малко чувствителност към болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер и някои видове рак, в сравнение с останалите. Това вероятно е свързано с високото ниво на антиоксиданти в кафето. Те поддържат здравословното състояние на мозъка и предотвратяват сърдечни заболявания. Антиоксидантите в кафето могат да бъдат от полза в краткосрочен план на тези, които практикуват редовни физически упражнения. Оксидантите могат да доведат до  мускулна умора преди, по време и след тренировка, а антиоксидантите могат да помогнат за облекчаване на болката, повишаване на издръжливостта и предотвратяване на наранявания.

Повечето хора виждат само лошите последствия за здравето от консумацията на кафе. Въпреки това, голям брой от тези ефекти всъщност не са от самата напитка, а от сметаната и захарта, които се добавят в нея. Това води до увеличаване на калориите и мазнините, които имат множество отрицателни ефекти. За хората, които използват и изкуствени подсладители, може да има повишен риск от развитието на рак. Друго отрицателно въздействие може да се окаже консумацията на големи количества от напитката. Това води до повишаване на холестерола, което е предпоставка за развитие на сърдечни заболявания и инсулт.

Подобно на всичко останало, ползите от кафето се усещат, когато то се консумира в умерени количества. Изследвания показват, че една чаша на ден от напитката има благоприятно въздействие върху организма. Консумация на 2-3 чаши на ден може да предотврати появата на заболявания в дългосрочен план. Разбира се, краткосрочни проблеми като нервност и главоболие могат да бъдат пречка за консумация на такива количества кафе.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.