Все по-лесно става откриването на фирма

Гласувайте (1-5)

Мечта на много хора, на които им е писнало от началници и експлоатация, е да си открият собствена фирма и да работят за себе си. Звучи примамливо и лесно, но в действителност дори и човек да е доказан специалист и безспорен талант в дадена област, това не е достатъчно да бъде добър търговец, мениджър и управител и да материализира този свой талант като развие собствен бизнес.

Чисто технически, регистрацията на фирма е задача, с която може да се справи всеки средно интелигентен човек, след като се порови в интернет. Там може да се намери сравнително подробна информация за процедурата по откриване на нова фирма. Ако смята, че това не е по силите му или няма време за губене, има доста фирми, които се занимават професионално с регистрацията на фирми срещу съвсем приемливи такси – адвокати, счетоводни кантори и т.н.

Всъщност процедурата по вписване на дружеството в Търговския регистър е първия момент, в който бъдещия бизнесмен се сблъсква с държавната администрация и бюрократичната машина. Усилията на няколко правителства да намалят бюрократичната тежест за бизнеса и да стимулират стопанската инициативност в страната, чрез опростяване и автоматизиране, дават известен резултат, макар и да има още много какво да се желае. С всеки изминал ден се увеличава дела на фирмите, регистрирани по електронен път с универсален електронен подпис. Освен пестене на време, по този начин се пестят и средства, заради двойно по ниските държавни такси при електронно входиране на документите. Самата обработка на документите в Агенция по вписванията вече става в рамките на 3 работни дни, за разлика от преди година, когато се чакаше повече от месец. Освен това вече се дава възможност, при лисата на документ, да се даде предписание за прилагането му, вместо да се дава директен отказ, при който държавната такса за вписването директно се губи.

Не трябва да се забравя, че въпреки сравнително лесното откриване на фирма чисто технически, това е въпрос който трябва да се обмисли сериозно и да се предхожда от дълго планиране и проучване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.