Все повече болногледачи се търсят за работа в Германия

Поради недостиг на кадри в последните няколко години, Немското правителство е принудено да търси помощ от други страни членки на Европейския Съюз за един от най – мащабните си сектори, именно здравеопазването.

Квалификация на болногледачи в България

Един от начините за квалификация, е предлагането на научни, образователни и икономически програми, за които обикновено се изисква завършено обучение по здравна и медицинска грижа. Новата специалност – болногледач е въведена не само в чужбина, но и в България.

От няколко години във Варненския медицински колеж студентите са обучавани по специалността „Болногледач“, като професията предлага реализация не само в Германия, но и в други европейски държави. Важността на професията се състои в това, че професионалистът в областта се явява като връзка между пациента и лекуващия персонал.

Реализация

Потенциалните работодатели могат да бъдат болници или клиники, в които се предлагат услуги, свързани с амбулаторни грижи, както и старчески домове, детски ясли и дневни центрове могат да бъдат възможни сфери на заетост.

След успешно завършване на обучението имате възможност да изберете сферата, в която желаете да „оперирате“. Спектърът варира от работните и свободни области, като например поддържаща станция и интензивно лечение.

Изисквания към болногледачите

Броят на българите, работещи в немските здравни центрове в тази област, се увеличава с всяка изминала година. „Новата“ професия включва здравни грижи в системата на здравеопазването на немски език. Владеенето на езика на средно ниво е препоръчително, но сертификат не се изисква.

Предварително биват провеждани обучения, след които болногледачът има възможност за професионално развитие и специализация в тази област, като се предлага високо ниво на образование в сферата на професионалното здраве.

Задължения и отговорности

Медицинските грижи изискват подход с отговорност към пациенти от всички възрасти, нуждаещи се от специално лечение, или в институции, или в контекста на извънболнична медицинска помощ. В описанието на длъжността се включват независимите грижи, наблюдение, консултации на пациенти и дългосрочни грижи в болнична или извънболнична среда, както и документация и оценка на медицинските грижи.

Задълженията обхващат оказване на помощ в ежедневието на болния човек – помощ при поддържане на личната хигиена, при събличане/обличане, придружаване при разходки извън дома на възрастния човек.

Професия „Болногледач“ в Германия

Всички разходи, включващи разноски за път, при пристигане на място биват възстановени. Разликата в заплащането в частните и държавните институции е минимална, тъй като нуждата от работници е спешна и належаща. Месечната сума, която се изплаща варира, но четирицифрните суми в евро са наложени като стандарт в западноевропейските дъжави.

Мотивацията и отговорността са едни от важните качества, които са нужни за упражняване на професията. Качества на личността като търпение и постоянство също не трябва да бъдат пренебрегвани. По данни на външното министерство много от квалифицираните кадри в България избират да продължат професионалното си развитие в Германия като болногледачи, като тенденцията за нарастване на броя постепенно се увеличава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.