За медицинските маски и не само за тях

5/5 - (1 vote)

Както се очакваше, COVID-19 се завърна. С много по-голяма сила.

Опасностите от него са си все така актуални. Независимо дали вярваме, или не вярваме в тях.

Днес ще се спра на някои заблуди относно медицинските маски за лице. За които знайни и незнайни фейсбук-„експерти“ се произнасят със завидно самочувствие…

Ще припомня:

Медицинските маски за лице се използват за ограничаване предаването на инфекциозни агенти от персонала към пациентите по време на хирургични процедури и работа в други медицински помещения с подобни изисквания. Медицинска маска за лице с подходяща микробна бариера може също да бъде ефективна за намаляване на отделянето на инфекциозни агенти от носа и устата на асимптоматичен носител или пациент с клинични симптоми. Не са лично предпазно средство и не могат ефективно да ни защитят от външни въздействия! Те предпазват хората около нас от въздуха, който издишваме и съдържащите се в него частици, особено ако кихаме и кашляме.

Стандартът, регламентиращ изискванията към медицинските маски за лице, е БДС EN 14683:2019+AC:2019 „Медицински маски за лице. Изисквания и методи за изпитване“. Все още можете да го изтеглите безплатно от сайта на Българския институт за стандартизация.

Какво най-често твърдят фейсбук – „експертите“?

  • Медицинските маски за лице не трябва да се носят – те не ни гарантират защита от вируси.

Предназначението на тези маски не е да ни пазят от вируси. Те защитават околните, ако ние сме безсимптомни вирусоносители, като не позволяват на пръските от устата и носа ни да се разпространяват на голямо разстояние от нас. Но ако човекът срещу нас е вирусоносител и няма маска, дори и медицинската маска за лице е способна да ни осигури задоволително ниво на защита. За по-добра (само)защита обаче трябва да си купим филтрираща полумаска за защита от частици със съответната категория на защита (поне FFP2).

  • Маските са безполезни, защото размерът на отворите в плата им е много по-голям от размера на вируса.

Това за размерите е вярно, но… вирусите не са нито комари, нито бълхи, нито червейчета! Те не се придвижват самостоятелно, защото нямат крачета или крилца. Пренасят се (разпространяват се) най-вече чрез пръските (малките капчици), които излизат от устата и носа ни. А разпространението на тези пръски в много голяма степен се ограничава от правилно поставените маски за лице.

  • Медицинските маски не филтрират нищо – излях кафе върху маската, а отдолу изтече мръсна вода. Ако имаха филтриращи свойства, водата трябваше да е чиста, нали?

Маските съответстват на изискванията в стандарта, който посочих по-горе. Там е описано как се изпитват и на какви условия трябва да отговарят, за да осигурят необходимата защита.

  • Ако кихам и кашлям, капчиците от носа и устата ми излитат и покрай маската. Защо да я нося?

Ако кихате и кашляте без маска, капчиците могат да отлетят на няколко метра от кихащия или кашлящия. Ползваната медицинска маска задържа по-голямата част от тях и така предпазвате околните.

  • Никой не може да ме задължи да си слагам маска! Това нарушава правата ми!

Дано безсимптомният вирусоносител, с когото разговаряте лице в лице вече 15 минути, не разсъждава като Вас, а си носи маската правилно. Бъдете сигурни, че на вирусите, които вдишвате, не им пука за правата Ви!

  • И да се заразя, ще го изкарам на крак. Това е обикновено грипче. Защо да нося маска?

За Вас може и да безопасно. Но възрастните хора в автобуса или в магазина, които ще „наръсите“ с вируси, ако сте без маска, едва ли ще го преболедуват толкова леко…

И в заключение – разгледайте таблицата по-долу. Поместена е в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести към Министерството на здравеопазването.

Какво поведение ще изберем в днешната усложнена обстановка зависи само от нас!

Още по темата:

Коронавирус COVID-19 – полезна информация

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.