Загуба на коса – колко е продължителността на живота на косата?

Гласувайте (1-5)

Средната продължителност на живота на косата е от две до шест години. През този период, всеки косъм расте около един сантиметър на месец. Около 90% от косата се разраства във всеки един момент. Останалите десет процента са във фаза на почивка, която продължава около 2-3 месеца. След това тя преминава във фаза на косопад, като на нейно място израстват нови кичури. Това е нормален процес на загуба на коса. Въпреки това при някои хора, процеса може да бъде доста интензивен, което да повлияе на тяхното самочувствие.

Какво представлява загубата на коса?

Алопеция е научен термин за косопад. Има три вида алопеция ареата, тоталис и универсалис. Алопеция ареата е форма на косопад, която се проявява в областта на скалпа. Характеризира се с плешиви петна по кожата на главата. При 1-2% от хората страдащи от този проблем, косопада преминава в алопеция тоталис и след това в алопеция универсалис.

Алопеция тоталис, по-известно като плешивост, се характеризира със загуба на цялата коса по скалпа. Причините за това все още не са изяснени, но това е свързано с автоимунни заболявания и в повечето случаи се дължат на стрес.

Алопеция универсалис е медицинско състояние, при което не се забелязва растеж на космите в нито една част на тялото. Заболяването може да се прояви при хора от всякаква възраст и също е автоимунно заболяване.

Кои са причините за алопеция?

Най-честите причини за заболяването са стрес и притеснения, породени от временно състояние. Хормонални дисфункции също могат да са причина за загубата на коса. Коригиране на хормоналния дисбаланс може да намали процеса на косопад.

Повечето жени забелязват загуба на коса, три месеца след раждането. Това е така, защото организма на жената възстановява първоначалното си състояние и тези промени се отразяват на растежа и смяната на косата. Други причини могат да бъдат, използването на лекарства, химиотерапия, гъбични инфекции и др.

Лечение на алопеция

Най-добрия начин да се намали до минимум процеса на косопад е премахване на стреса. Промяна в хранителните навици и лекарствата, които сте приемали до момента също може да окаже положителен ефект. Ето защо е необходимо да се консултирате с лекар, който ще установи причината за проблема и ще ви предложи най-подходящите методи за лечение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.