Заредете се с добро настроение за зимата

Настроение
5/5 - (2 votes)

Изпълнените с настроение летните месеци отминаха, уви! Дълго ще помним слънчевите дни, плясъка на морските вълни, тихите (май не много тихи…) вечери. Е, някои ще си спомнят ремонта на апартамента, който все още не е завършен напълно. Или къщата на село с буренясалата плодородна градина…

Есента вече встъпи в правата си. Все още времето е сравнително топло за сезона, както обичат да се изразяват красивите синоптички. Но настроението май не е същото. Мъглата ни обгръща с влажния си дъх, а изгниващите листа застилат тротоара…

През есенно-зимните месеци обикновено теглото ни се повишава. Някои отдават това на липсата на серотонин. От особено значение за синтеза на серотонин в организма ни е слънчевата светлина. По тази причина в усмихнатите слънчеви дни нашето настроение е по-високо. А през зимата, поради наличието на повече мрачни дни, чест гост в дома ни е т.н. зимна депресия.

Когато сме унили и тъжни, а индикаторът на настроението ни клони към нула, ръцете често посягат към торти, пасти, шоколад и други сладкиши. Това води както към повишаване на килограмите, така и към повишена заболеваемост. Защото болестотворните организми се чувстват отлично в сладка среда.

Как да се справим? Като намалим сладките изкушения, хляба и тестените изделия. Добре е храната ни през този сезон да включва повече протеини – както животински, така и растителни. Препоръчват се нетлъсти меса, мляко, извара, зеленчуци, ядки. В гарнитурата трябва да преобладават бобови растения (боб, грах, леща). Според някои учени бобовите култури съдържат естествени антидепресанти.

Психолозите препоръчват да обърнем особено внимание на хранителни продукти с естествен жълт и оранжев цвят – цитрусови плодове, тиква, моркови и др.

Има ли храни, които повишават настроението? Има. На първо място това са сладкарските изделия (знаехте го, нали?). Но, както посочихме по-горе, с тях не бива да се прекалява. Можем да добавим и бананите. Те съдържат магнезий, който подобрява съня и общото самочувствие. В тях откриваме и протеин, преобразуващ се лесно в хормон на щастието. Накратко – за добро настроение редовно включвайте в менюто си банани.

Добрият дневен тонус и доброто настроение са немислимо без физическа активност. Ако можем да отделим време за сутрешна гимнастика или бягане, това определено ще ни бъде от полза.

Ендорфин и настроение.

През студените месеци от особено значение за организма ни е наличието на ендорфин. Името му се превежда като „вътрешно произведен морфин“. Нарича се още хормон на щастието. Химическата му структура наподобява тази на опиатите. Притежава обезболяващи свойства.

Кои са естествените катализатори за синтезиране на този хормон на щастието и настроението?

Основните от тях:

  • Попадане в стресови ситуации за организма, включително физическо претоварване;
  • Секс – интимната близост е един от най-ефективните способи за повишаване на нивото му;
  • Тренировки – по време и след занимания със спорт настроението ни се подобрява;
  • Консумиране на шоколад – неслучайно този вълшебен продукт се определя като достоен заместител на секса;
  • Творческа дейност – както при занимание (рисуване, бродиране…), така и при посещение на концерти, театрални постановки, изложби и др.;
  • Смях и добро настроение – ако се повеселим от сърце, нивото на ендорфина със сигурност се покачва.

В заключение: за повишаване нивото на ендорфин не са нужни скъпи лекарства. Необходимо е да обърнем внимание върху начина на живот, който водим. Черногледството, омразата, критикарстването и т.н. зареждат организма с негативна енергия, а това със сигурност вреди!

Бонус и от нас – екипът на Funizmo също може да ви помогне за получаване на дневната доза ендорфин и добро настроение.

Достатъчно е редовно да посещавате новия Сайт за отмора и добро настроение.

Ендорфинизацията на организма ви е гарантирана!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.