Защо е необходима кредитна застраховка на вашата компания?

Гласувайте (1-5)

Кредитната застраховка е финансов инструмент, предпазващ вашата компания срещу неплащане от клиенти, които извършват покупка чрез методи на отложено плащане. С други думи, тя ви предлага спокойствието да знаете, че сумите по вашите кредитни продажби ще бъдат събрани. И е много полезно за вашия бизнес да организирате както текущите си активи, така и клиентското си портфолио.

Причини да имате кредитна застраховка

Този вид застраховка ще бъде полезна, ако продавате на изплащане или на разсрочено плащане. Но и при други обстоятелства. Затова е удобно за вас да знаете как работи и какви предимства ви носи.

Анализ на кредитния риск на вашите клиенти

Застрахователят ще се заеме с извършването на проучване за платежоспособността на потенциалните ви клиенти. По този начин, когато решите да им продавате на кредит, ще знаете каква е изрядността им при плащане. Това ще бъде особено полезно, ако продавате чрез онлайн кредитната система, тъй като при тези заеми кредитният риск обикновено не се проверява щателно.

За извършването на тези рискови анализи на вашите клиенти застрахователят разполага с информация от специални бази данни. В тях фигурират компаниите, които са претърпели някакъв вид ембарго, спиране на плащания, или срещу тях се водят съдебни дела за неплащане.

Събиране на лоши вземания и защита срещу бърз кредит

Застрахователната компания, с която сключвате кредитната си застраховка, също ще отговаря за извършването на необходимите процедури за възстановяване на кредитите, които не са ви изплатени. Това може да бъде много полезно, ако продавате чрез бърз кредит, тъй като тези, които ги отпускат, не извършват подробно проучване на сметките на фирмата, която го изисква.

По същия начин, за извършване на тези операции по възстановяване, застрахователят разполага с мрежа от адвокати, която функционира както на цялата национална територия, така и извън нея. Те могат да окажат натиск върху длъжниците, какъвто вашият бизнес не би могъл да си позволи.

Аванс на съдебни разноски, произтичащи от възстановяване

Друга причина да имате полица от този вид застраховка е, че те предвиждат парите, които трябва да похарчите, претендирайки за дълг в съда. По този начин няма да се налага да се сблъсквате с непредвидени разходи (като например тези за адвокати и за правни комисионни).

Компенсация на несъбрани кредити

Ако все пак накрая не можете да възстановите средствата, дължими на вашата компания, застрахователят, към който имате кредитна полица, ще ви изплати парите, които ви дължат, до максимума, договорен във вашата полица. Освен това, докато трае целият процес, той ще ви авансира сумата, от които се нуждаете, за да поддържате паричния поток на вашия бизнес.

В заключение, кредитната застраховка е изключително полезен и ценен инструмент за безпроблемното функциониране на вашия бизнес.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.