Защо е необходимо да притежаваме зарядно за акумулатор ?

Зарядно за акумулатор
Гласувайте (1-5)
Спестете време и пари, като гарантирате, че батерията ви винаги е напълно заредена. През сезоните, когато температурата е над 0 градуса по Целзий обикновено няма проблем с работата на акумулатора. Такъв възниква при падането на температурите под нулата. Тогава капацитетът на акумулатора пада от 1,5 до 2 пъти. Освен това за запалването на двигателя през зимата трябва и по-голям пусков на ток, защото вискозитетът на маслото в картера е по-голям и на стартера е по-трудно да завърти коляновия вал. Като добавим и подгряването на стъклата, огледалата, седалките и др., то натоварването на акумулатора значително се увеличава. При тези условия акумулаторът в повечето случаи не успява да се зареди достатъчно. Затова зареждайте акумулатора със зарядно устройство веднъж годишно в топлите месеци и преди настъпване на минусовите температури, а след това – при необходимост.

  1. Бъдете сигурни, че имате кола, която винаги ще запали

Да стигнете до колата си в студена сутрин и да разберете, че няма да запали, защото батерията е разредена, е изключително неприятно. Температурите под нулата разреждат акумулатора повече, отколкото очакваме. При -18°C дори нова батерия може да работи само на 40% от първоначалния си капацитет. Студеното време увеличава и съпротивлението на акумулатора, снижавайки ефективността на зареждането от алтернатора на автомобила. Без използването на зарядно устройство, батерията рутинно зарежда само 60-80% от капацитета си през мразовитите дни.

Повечето от нас са почти толкова недоволни от студа, колкото и акумулатора. Честото използване на удобни функции като нагреватели на седалки и прозорци е друг фактор, който консумира много енергия от заряда им. Наред с мощността, необходима за захранване на голям брой електронни системи в съвременните автомобили, това води до изтощаване на акумулатора. Използването на нагреватели с гориво не решава проблема, тъй като те изискват много енергия от акумулатора при стартиране.

За разлика от това, в което мнозина собственици на автомобили вярват, доброто шофиране не е достатъчно, за да поддържа батерията достатъчно заредена, особено през зимата. При -10°C трябва да изминете средно 7 километра, преди батерията да започне да се зарежда. Значителното зареждане изисква изминаване на много по-големи разстояния.

Използвайки зарядно за акумулатор вие гарантирате, че акумулаторът винаги е напълно зареден и готов да стартира автомобила ви, независимо колко е студено.


  1. Това е добра инвестиция

Проблемът с акумулатора обикновено означава, че трябва да се обадите за пътна помощ, която никак не е евтина. Да чакате в студа, когато  трябва да приберете децата от училище или бързате за среща, съвсем не е забавно. Плоските батерии са най-честата причина хората да се нуждаят от помощ.

Когато нивото на зареждане на батерията падне под критичното, това често води до задействане на предупредителните аларми за включване на ABS, EPS и други електрически системи. Въпреки че няма проблем с тези системи, обикновено се налага да потърсите помощ от сервиз и да им платите добре, за да изключат алармите.

За щастие и двата проблема имат решение. Поддържайки правилно заряда на батерията, няма да е необходимо да плащате за помощ на някой, за да запали колата ви. Освен това значително ще удължите живота на акумулатора, като по този начин ще спестите от закупуване на нов твърде рано. Цикълът на зареждане с електронен контрол и температурна компенсация елиминира възможността за презареждане и увреждане на батерията. Вграденото зарядно устройство също е добър начин за поддържането му в превозни средства, които не се използват често, или се съхраняват за дълг период от време.


  1.  Защитава вашите настройки и ви спестява време

Ако акумулаторът ви се изтощи напълно, той вече не може да захранва системите на автомобила. Това обикновено води до нулирането им, изтривайки всичките ви настройки и предпочитания. Така че след като стартирате автомобила си, ще трябва да отделите известно време, за да настроите нещата по начина, по който искате. Ако имате зарядно устройство в колата си, никога повече няма да се притеснявате за това.


  1. Намалява разхода на гориво и вредните емисии.

Когато акумулаторът ви не е достатъчно зареден, алтернаторът трябва да захранва както електрическите системи на автомобилите, така и да дозарежда батерията. Работата на алтернатора по този начин изисква от двигателят по-голяма мощност, като използва около 5-10 допълнителни конски сили. Това увеличава разхода на гориво. От своя страна това увеличава емисиите на азотни окиси и въглероден диоксид в атмосферата.

С помощта на зарядно устройство тези проблеми ще бъдат избегнати. Ползите ще бъдат най-очевидни през зимата. Както беше отбелязано, студът намалява капацитета на батерията, кара ни да използваме отоплителните системи по-често и прави двигателя по-труден за стартиране и работа. Да имате напълно заредена батерия преди да започнете да шофирате е добър начин да спестите малко време и пари и да защитите околната среда, както на местно, така и на глобално ниво.


Положителните ефекти на зарядното за акумулатор могат да се увеличат, когато се комбинират с нагревател на двигателя, вътрешен нагревател и система за управление в пълен комплект за предварително нагряване и зареждане. Цялата система WarmUp намалява разхода на гориво с до 24%, а емисиите – до 71% за първите 20 минути шофиране в студени дни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.