Защо е необходимо често да посещаваме стоматологичния кабинет

Според световните статистически данни кариесът засяга повече от 98 % от хората и се нарежда на второ място след грипа в класацията на най-разпространените заболявания! Вероятни причини за склонността ни към кариес са начина ни на хранене, липсата на добра орална хигиена и индивидуалната резистентност на организма. При посещението в стоматологичния кабинет пациентът ще има възможност да се информира за други често срещани проблеми и начина за тяхното отстраняване на достъпни цени. Нека се запознаем с някои от тези състояния:

Зъбен кариес

Този дефект зъболекарите отстраняват с почистване на инфектираната зъбна тъкан и го запечатват с пломба, съобразена с естетическите характеристики на усмивката ви. Ето къде може да намерите повече информация за лечението на кариес: http://stomcenter.bg/caries.

Стари пломби, счупен зъб или липсващи зъби

Редица медицински показания налагат смяна на стара пломба, тъй като след износването й нищо не предпазва зъба от увреждания. В стоматологичния кабинет специалистът ще диагностицира точно необходимостта от подходящо лечение. При малки дефекти на зъбите се поставя фотополимерна пломба. Цената за услугата струва от порядъка на 60 до 100лв., а при прослойно възстановяване на преден зъб около 120 лв. При загуба на зъбна тъкан над 40% експертите предлагат решения с материали от фотополимер, металокерамика, керамика и метал. Протетично лечение се прилага в случай с над 70% разрушения и риск от фрактура при дъвкателни натоварвания. В зависимост от материала се определя стойността на коронката: метална – 90лв., металокерамична– 200 лв., за коронка от златна сплав цената е 350лв., а за порцеланова коронка – 600 лв.

Друг съществен проблем са липсващите зъби. Решение има! Съвременната дентална медицина работи с високотехнологични системи за имплатиране на зъби в костната тъкан. Зъболекарят ще ви даде информация за стойността на лечението след прегледа.

Проблеми, свързани с разстояния между зъбите и неправилно подредените зъби

В стоматологичния кабинет консервативното лечение протича с корекция чрез фотополимер, а за по-добър естетичен ефект се прилагат фасети или фиксираща техника. Цената за поставяне на брекети варира според материала. Металната  конструкция струва 2800 лв., керамична – 3600 лв., а сапфирените около 4600 лв.

Абразия  и оцветяване на зъбите

Състоянието атриция, изразяващо се в постепенно износване на емайла и по-тежката му форма бруксизъм, която води до притискане на горните и долни зъби, са резултат от химичното въздействие на храни, напитки, медикаменти и вредни навици като гризане на нокти. Целта на лечението е да се отстрани причинителят и да се направи обтурация с фотополимер. Също така под влиянието на химични фактори потъмняват  зъбите. Стоматологът ще ви препоръча експертно решение, съобразно причината за проблема.

Вече се досещате, че причината за честите посещения в стоматологичния кабинет е здравето и красотата на съвършената усмивка. Не пропускайте да установите какъв магнетичен ефект упражнява тя върху другите, щом напуснете офиса на зъболекаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.