Заслужава ли си да бъдеш адвокат в София

Гласувайте (1-5)

Вече няколко пъти ви се е налагало да ползвате услугите на адвокат в София и ви изглежда, че трудът е твърде високо заплатен? И че това, което получавате като услуга (особено времево) някак не отговаря на свършената работа? Чудите се дали пък да не запишете едно „право“ в някой български университет и да смените професията си с някоя по-лека, но по-доходна?

Нещата може да изглеждат по един начин на пръв поглед и отстрани, но да са съвсем, съвсем различни.

Ето няколко факта за адвокатстването в София, които може би ще променят представите ви.

Адвокатската работа минава отвъд това, което виждате

Много хора, които за пръв път ползват адвокатски услуги, оценяват труда на адвоката като доста скъп. Това е така, защото не са запознати с цялостната адвокатска дейност и натрупаните знания и опит (например в делата за недвижими имоти), които стоят в основата на упражняването на професия. А те започват още от университета.

Правото е една от най-тежките специалности, що се отнася до обем на учене и сложност на материята. Тя изисква пълно себеотдаване от бъдещия юрист и много често налага ограничения и жертви от социално естество. Завършването е обвързано с успешното полагане на 3 тежки държавни изпита от по две части, в рамките на които студентите се изправят пред опитни съдии и прокурори от висшите съдебни институции.

Следва задължителен държавен стаж от половин година, който също приключва с изпит в две части – за придобиване на юридическа правоспособност. Предстои и още една сериозна стъпка – полагане на изпита за адвокатура и вписване в адвокатска колегия. Всичко това отнема не само усилия, но и време. Едва тогава юристът вече може да практикува като адвокат. Изисква се и заплащане на периодична такса за членуването в адвокатска колегия.

И от тук започва същинската част – придобиването на опит и добро професионално име сред гражданите. Понякога за постигането им са нужни повече от 10 години.

Ако уменията ви като адвокат изпъкнат и успеете да задържите доверието на своите клиенти, бихте могли като Rastashki.com да си изградите стабилно име в професията и преди изтичането на този период. За това обаче ще трябва да положите много усилия и не е задължително трудът ви като адвокат в София да бъде на 100% възнаграден.

Не бива да забравяте, че един добър адвокат редовно трябва да следи за променящата се юридическа обстановка, която в страната ни е много динамична. Изменя се и съдебната практика, а тя е от особено значение за решаване на делата.

Затова, ако след 15-минутна консултация в кантората на наистина добри адвокати се наложи да платите дадена такса, не мислете, че парите ви са отишли на вятъра.

Адвокат в София – конкуренцията е голяма, но и търсенето – също

Предимство да бъдете адвокат в София е, че работа винаги ще има. В столицата търсенето е голямо, съответно и конкуренцията. Но винаги ще се намери място за амбициозни, опитни, добри и находчиви адвокати, като тези в кантората на Rastashki.com

Е, отговорът на въпроса, зададен в началото, остава за вас. Ще завършим със заключението, че в тази професия доброто реноме и отличната база знания и опит изискват немалки усилия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.