Засяване и отглеждане на Хипеаструм (рицарска звезда)

Гласувайте (1-5)

Семената на хипеаструма губят бързо кълняемостта си, поради което е по-добре да се засяват веднага след събирането им. Добри резултати дава накисването им преди засяване. За целта те се завързват в мокра тъкан и се слагат на дъното на терина или чиния, покриват се със стъкло и се поставят на топло място (20 – 22° С). След 10 – 12 дни започват да прорастват. През февруари-март покълналите семена се засяват в ниски, добре дренирани терини в смес от листовка (две части), торфена почва и едрозърнест пясък (по една част). Те може да се засяват и в градинска почва, смесена с пясък. Дълбочината на сеитбата е 1,5 – 2 cm. Пониците се появяват 15 – 25 дни след сеитбата. Младите растения се нуждаят от много светлина. При появата на два листа те се разсаждат в 7-сантпметровн саксии. Почвената смес е същата както при сеитбата.

Растенията се пресаждат за втори път през май-юни. Най-подходяща температура за пресадените растения е 18 – 20° С. Тези растения се засенчват от преките слънчеви лъчи и се поливат умерено.

До средата на март младите растения се подхранват със слаб разтвор на минерални торове, а до пролетта на следващата година образуваните луковички се съхраняват при температура 16 – 18° С. През втората година растенията се отглеждат както през първата.

През октомври-ноември на третата година големите луковици (с диаметър над 5 cm) може да се засадят в саксии за форсаж. При това част от луковицата трябва да се показва над повърхността на почвата. Почвената смес се приготвя от осем части глинесто-чимова почва, четири части листовка, две части рохкав торф и по една част парникова почва и едрозърнест пясък. Някои цветари употребяват хранителна смес от по две части чимова почва, листовка и парникова почва и една части пясък. Саксиите с посадените луковици се пренасят на топло място с температура 20 – 22° С.

През пролетта, когато отмине опасността от мразове, възрастните растения може да се поставят близо до отворени прозорци или на външния перваз на прозорците, като се предпазват (особено саксиите) от преките слънчеви лъчи. Те може да се изнесат в градината на сенчесто място.

Надяваме се информацията да е била полезна за всеки един градинар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.