Живей в сегашния момент с лизинг

Гласувайте (1-5)

Сегашното общество не открива топлата вода с лизинг, който напоследък много се практикува. Лизингът е известен от дълбока древност и представлява вид посредническа финансова дейност между купувач, който няма толкова много отделени готови пари и производител или доставчик на някакъв вид стока. По средата стои фирмата за лизинг, която при съвременните условия трябва да има лиценз от национална банка и която да е финансово платежно способна да закупи стоката вместо купувача и да му я предложи на разсрочено изплащане срещу съответните условия. Купувачът изплаща стоката на месечни вноски например за определено време, фиксирано в договора за лизинг. Докато я изплаща, стоката е собственост на лизинговото дружество, а като внесе и последните пари, купувачът вече става неин собственик при обикновения лизинг. Схемата не е сложна и нейното най-голямо преимущество е, че човек не чака да събере съответната сума и тогава да си купи кола, автобус или офис, както ставаше в социалистическо време. С една дума, искам кола, сега я искам , ето ти я….

Човек си задава въпроса в кои сфери на търговия все пак се простира най-често лизинговата дейност, т.е какво можем да си купим на лизинг? Добре и първо да се направи разликата между покупка на лизинг и обикновена покупка на разсрочено изплащане. Трябва да е ясно, че лизинговата компания не е обикновен магазин, където може да си купим  пералня, хладилник или телевизор на изплащане срещу малко увеличение на първоначалната цена. При покупка на лизинг нещата стоят по по-различен начин. Обикновено тук става дума за по-крупни инвестиции, като към лизинг прибягват повече фирми или дружества, които имат сериозни месечни постъпления и покупката на лизинг им се смята като разход. Освен това те заплащат процент от  цялата стойност на стоката предварително и после останалите вноски за определено време, и то не е повече от няколко години. При продажба на лизинг лизинговата фирма обикновено контактува с производителя и доставчика на стоката, купувачът няма директни отношения с тях. Въпреки че, ако се окаже, че колата, която си взел на лизинг е с някакъв дефект, трябва да търсиш вината в производителя или дистрибутора, а не в лизингодателя. При това купувачът си поема ремонтите, поправките и застраховките, които е длъжен в повечето случаи да направи.

Независимо от всичките тези условности, се купуват много коли на лизингhttp://finleasing.bg , при това от физически лица, а не от фирми, което говори, че българинът не е чак толкова беден, щом може да си позволи в рамките на 2 или 4 години да внася по 200-300 лв на месец, за да си купи желаната кола. Други чести лизингови инвестиции се правят за тежкотоварен транспорт, за машинно оборудване, селскостопанска техника и стопански сгради и офиси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.