Зимното работно облекло и проблемите около него

5/5 - (2 votes)

Да поговорим за зимното работно облекло.

Щем – не щем, зимата пак почука на вратата ни. Севернякът издуха топлите въздушни маси и… запрехвърча снежец, а термометърът се сви срамежливо.

Дойде времето, за което усилно си мечтаехме през жарките летни дни, когато жегата на морето можеше да се пребори с петлевова бира. Такъв е животът – каквото си поискаш, ти се стоварва на главата…

Как да се справим със студа? Ако работим в отопляема сграда, проблеми няма – парното / климатикът / газовият отоплител са надути на макс. И ни е все едно, с какво работно облекло ще ни издокарат. Но ако се трудим на открито?

Краят на годината е времето, през което трябва да се завършат много строителни обекти. А гладна мечка на студено не играе… Ето защо за работещите на строителни площадки трябва да се осигури топло зимно работно облекло. И това е грижа на фирмата, поне в нормативните документи за трудова безопасност има такива текстове.

Как шефовете могат да решат този проблем?

Вариант 1 – „От мен – кирките, лопатите, мистриите и мат’рялите. Заплати искате, нали? Как ще се обличате си е ваш проблем. Който му е студено – да си оди у дома!“.  И това го има, босове разни. Обаче – не би трябвало да се случва. Работодателят е длъжен да осигури нормални условия за работа, включително и зимно работно облекло.

Вариант 2 – дават ви петдесет лева и ви пращат да си изберете нещо от близкия магазин за работно облекло. Ех, де да беше така… Така бързо ще ги похарчим, така бързо ще се стоплим с няколко бутилчици 40-градусова скоросгревалница… А пък облеклото – в къщи овехтели шубички – колкото щеш. Само че… и този вариант е незаконен. Пари вместо зимно работно облекло не могат да се раздават. Е, ако фирмата ви редовно дава пари „под масата“, това едва ли е проблем за шефовете.

Вариант 3 – снабдителят купува шубички, вкарва ги в склада и ви ги раздава срещу подпис. А когато срокът им на износване изтече, ви дава нови. Те това е изряден работодател! Вашият от тях ли е? Ако да – имате късмет. Ако не – можете да си помечтаете. И да се оплачете… не, не на арменския поп, а в инспекцията по труда… Щом ви стиска…

В общия случай – тежко е да си изряден работодател. Замисляли ли сте, дали топлата зимна шуба е работно облекло или лично предпазно средство? А работодателят трябва да се замисли, защото правилата са различни.

Шефе, шефе… Да ти имам проблемите!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.